Tot 1969 toen de Lauwerszee werd afgesloten en Lauwersmeer werd, was de plaats een vissershaven . De vissersboten hadden de lettercode ZK. In het verleden was het dé haven voor de vangst van garnalen . Hierdoor is de garnalenverwerkende fabriek Heiploeg ontstaan, waarbij de garnalen bij de mensen thuis werden gepeld. Door de strengere hygiënische eisen die aan het thuispellen werden gesteld en de daarbij behorende kosten, wordt het pellen tegenwoordig in Marokko gedaan. Heiploeg is vanuit het centrum verhuisd naar een hypermoderne fabriek buiten het dorp, momenteel de grootste van Europa. Een visverwerkende afdeling van het bedrijf bevindt zich in de haven van Lauwersoog. Doordat vroeger garnalen en vispuf voor de vismeel-industrie in de zon en wind werden gedroogd werd er wel gezegd "as Soltkamp nait stinkt wordt er niks verdaind" (als Zoutkamp niet stinkt wordt er niets verdiend). Tegenwoordig stinkt het in Zoutkamp niet meer.
(bron: Wikipedia)

Wandeling bij Zoutkamp

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)
Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 10,3 km

Bijna aan het eind van de wandeling: we passeren de locatie van Heiploeg, de garnalenproducent.

Het zou best kunnen dat deze vrachtwagen op weg gaat naar Marokko of Tunesië waar grote garnalenpelateliers gevestigd zijn sinds de regering het thuispellen heeft verboden.

Het beeld van de boeter op de kop van de Reitdiepskade. Het gelijknamige restaurant dat achter het beeld te zien is staat ten tijde van onze wandeling te huur.
We maken eerst een kleine omweg; het is lichtweek en overal staan uitstallingen, ook met appels, onder het motto: "Een appeltje voor onderweg ". Anneke neemt twee appels bij de uitstalling weg maar wordt er door een vriendelijke mevrouw op gewezen dat dat niet geheel de bedoeling is....
We komen uiteindelijk weer terug bij de felgekleurde bedrijfspanden (oa. met de palingrokerij van Gaele Postma); het lijkt Willemstad wel.

Wel leuk trouwens. (zie ook de foto's in het album)

We lopen verder en passeren een dijkcoupure met "schotbalkloodsje"; hierin worden de balken bewaard die bij stormvloed in twee sleuven in de doorgang van de dijk werden geplaatst.

Even zitten op de kruin van de Reitdiepsdijk, we hebben het spookbos overwonnen en genieten hier even van het uitzicht over het Reitdiep.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

In Houwerzijl (eens de woonplaats van Stefan, de eerste liefde van Laura) is het theemuseum met theeschenkerij gevestigd.
Jammer genoeg was de zaak op maandag gesloten maar een paar leuke plaatjes leverde het wel op.
Zittend op een bankje bij het haventje van Houwerzijl hebben we de twee heerlijke appels (die we wel mochten houden) opgegeten.

Vlakbij Houwerzijl komen we twee tractoren tegen die in tandem (de een trekt de ander) de zompige klei doorploegen.

Het landschap is ten tijde van de wandeling wat kaal. De oogst is nagenoeg van het land. We zijn er van overtuigd dat het allemaal een stuk vriendelijker oogt in juli en augustus.

Het Reitdiep loopt van de stad Groningen ( Noorderhaven ) naar het Lauwersmeer. Vanaf Wierumerschouw is het Reitdiep de gekanaliseerde benedenloop van de Hunze .
Tot de aanleg van het Eemskanaal in 1876 was het Reitdiep de enige open verbinding van Groningen met de zee (De Noorderhaven in Groningen was dan ook een getijdenhaven!).
Het Reitdiep vervolgt zijn weg in het Lauwersmeergebied als de Zoutkamperril , de Slenk en het Vaarwater naar Oostmahorn .

Het Reitdiep is de belangrijkste afwatering van het noorden en het westen van de provincie Groningen en de kop van Drenthe . In het diep ligt het boemzemgemaal De Waterwolf , bij de buurtschap Lammerburen , meestal aangeduid met Electra .

 

 

 

Deze wandeling stond beschreven in het Dagblad van het Noorden van 31 augustus 2007.

De wandeling begint in het DvhN met de rug naar Eeterij De Deurenloods maar omdat er overal verwezen wordt naar de parkeerplaats op de IJsbaan zijn wij daar begonnen en komen toch we op de Reitdiepskade terecht...
Een wandeling die afwisselend over asfaltwegen en smalle (fiets)paden voert.

 

 

 

 

 

 

 

 

..

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Wandeling bij Zoutkamp