Wandeling rond Zandeweer

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 13,2 km

We hebben het Hogeland een beetje herontdekt; met een beetje goede wil kun je er heel aardig wandelen. Deze wandeling begint bij de buurtschap Zevenhuizen. Dit startpunt is zódanig gekozen dat we halverwege bij een horecagelegenheid neer kunnen strijken.
Jammer dat één woning wat uit de toon valt.
In de verte is het alles dominerende gebouw van de kolencentrale van RWE/Essent te zien. Het gebouw is meer dan 100 meter hoog.
We lopen in de richting van Eppenhuizen, sinds er een rondweg omheen ligt is het een verstild wierdedorp.
In Eppenhuizen stond vroeger de Mariakerk. Dit was een middeleeuwse kerk met een losstaande toren. In 1882 is hiervoor een zaalkerkje in de plaats gekomen. Het kerkje is nu eigendom van Stichting 'De Eppenhuizer Kerk' en u kunt er een kijkje nemen.  Jammer dat we dat op dat moment niet wisten. We hebben het dorp rechts laten liggen en lopen via een betonpad naar Oldenzijl. De distels hier zijn aardig groot..

Oldenzijl bestaat eigenlijk uit twee buurtschappen. De bebouwing bestond uit twee haaks op elkaar staande straten. De tweede bebouwingsconcentratie was het buurtschap Paapstil bij de brug. Daar ontstond enige bebouwing. Later werd er een beperkt aantal woningen en boerderijen bijgebouwd.  
Vroeger stonden aan de straten in Oldenzijl een kerk, school en enkele boerderijen en woningen. In Oldenzijl staat nu nog een prachtig romaans kerkje uit de eerste helft van de dertiende eeuw. De kerk is in beheer bij de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl. We gaan natuurlijk even binnen kijken; Joy wacht netjes buiten.
Er staan een schattig klein orgel waar blijkbaar ook nog op gespeeld wordt.

We lopen verder naar de Paapstilterbrug en kruisen daar het Uithuizermeedster-maar. We hebben ooit al eens in de stromende regen daar een schuiplekje gezocht...
We komen nog niet veel mensen tegen, af en toe een paar fietsers. Heerlijk rustige omgeving, we horen overal in het riet vogels kwetteren maar zien ze niet.

Langzamerhand begint ook in Groningen een netwerk van wandel- en fietspaden van de grond te komen. Er staan genoeg verwijzingen op deze paaltjes! Vlak voor de bebouwing: een hertenkampje.

We zijn op de helft! Het terras bij het Schathoes van de Menkemaborg is open en we worden door een aardige serveerster voorzien van koffie met appelgebak. Het is haar eerste dag en ze wordt in het diepe gegooid, we vergeven haar dat ze niet alles direkt goed onthoudt.
Er lopen een paar pauwen rond, het mannetje is een paar veren kwijt, het jongetje dat trots een paar veren aan zijn moeder laat zien zal toch niet.... nee, vast niet. Verderop is men aan het worstelen met een partytent, er is dus vertier genoeg.

Verder maar weer! We lopen weer naar het Uithuizermeedstermaar en volgen dit tot Zandeweer. Via een hoogholtje komen we in het dorp en ja hoor, langs de straat: rode bessen te koop! Dat kunnen we niet weerstaan...

We verlaten aan de andere kant het dorp en passeren een paar grote kassencomplexen. Sommige zien er verlaten uit; geen idee of alles nog in gebruik is.

Een schelpenpad voert ons langs het Eppenhuistermaar. Er zijn nu meer fietsers op pad.
We beginnen nu toch de warmte steeds meer te voelen en zijn toch wel blij dat we bij ons uitgangspunt terug zijn. Joy laat ons nog even schrikken als hij achter een kat aanrent maar gelukkig kunnen we hem vrij vlot tot de orde roepen.

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Ook weer een zelfbedachte wandeling door het Groninger land
Coördinaten startpunt:
N53 23.093 E6 41.355

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu