Rondje Woltersum - Wittewierum
Omzien en weerzien.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 12,1 km

De route rond de kerk in Woltersum bleek wel wat kort te zijn toen we deze op de kaart uitstippelden.
Het is 901 meter en dat is eigenlijk geen echte wandeling maar meer een "ommetje".
Dus hebben we gekeken of hij misschien uit te breiden is zodat het meer een wandeling wordt.
In Wittewierum staat ook een kerk en dus was de keuze snel gemaakt: in de kaart een route uitgezet en in de GPS geladen.
Intussen moesten we onze taak niet uit het oog verliezen want het doel van deze wandeling was ook om te kijken hoe het stond met bewegwijzering en zo.

Woltersum is een leuk dorpje met als een van de voornaamste bezienswaardigheden de nog steeds werkende houtzaagmolen "Fram".

We hebben eerst een deel van de kerkwandeling gedaan. De eerste uitbreiding bestaat eruit dat we een rondgang maken over het kerkhof dat bij de kerk hoort. Hierna gaan we richting hoofdweg, gaan rechtsaf en lopen naar het bruggetje over het "Lustige Maar". (Het Lustige Maar is een restant van het riviertje de Fivel en gaat na de kruising met het Damsterdiep verder als Westerwijtwerder Maar). We gaan over de brug eerst rechtaf, de Kollerijweg op en lopen langs de houtzaagmolen. We lopen een stukje over de dijk langs het Eemskanaal, gaan naar beneden, passeren een hek onderaan de dijk en lopen weer in de richting van het dorp. Zo komen we weer achter de kerk uit.

Nu eerst weer een stukje hoofdweg. Vervolgens gaan we weer langs café Schuurman (de Witte Brug) (pas om 16.00 uur open) en weer over het bruggetje, maar nu gaan we linksaf. (let op de merksteen vlak voor de brug; hier hoort een verhaal bij).

We gaan naar Wittewierum. Daar staat ook een kerk die eigendom van de Stichting Groninger Kerken is. Wat dus begon als ommetje wordt nu uitgebreid want de pijn in de voet van Caroline (teen was een paar weken terug gebroken) is nihil. De afstand valt mee en al gauw lopen we rond de kerk van Wittewierum.

Het kerkhof oogt wat vervallen maar is wel leuk!
Hekwerken die ten prooi zijn gevallen aan bomen en een kunstwerk dat bij nadere beschouwing uit schedels en knekels blijkt te bestaan... (zie het album).

Terug naar het Eemskanaal via de drukke Woldjerweg is niet echt een leuke optie dus besluiten we om het kerkhof aan de oostkant te verlaten en via de Medenweg naar het Eemskanaal terug te lopen.
Op een gegeven moment passeren we een vervallen boerenschuur waar blijkbaar brand heeft gewoed en komen op een "Eigen Weg". Volgens de kaart in de GPS lijkt het of er aan het eind een overgang is naar de dijk van het Eemskanaal maar we komen voor een brede sloot te staan... zonder mogelijkheid om over te steken. Dus: een stuk terug! We passeren het windmolentje voor de tweede maal en tegenover de bouwval zien we de mogelijkheid om aan de andere kant van de sloot te komen. Wel een drassig pad maar we komen weer bij het Eemskanaal.
Nu is het simpel, we lopen over de dijk naar de brug in de Woldjerweg en daarna gaat het pad over in een B-weg die hard aan onderhoud toe is.
Er staan een paar betonblokken ter markering waar iemand de toepasselijke naam "Belgenbocht" opgespoten heeft....
Vlakbij Woltersum ontwaren we in een tuin een ......Vuurtoren!
Hierna doen we in een moeite door nog het laatste stukje van het Kerkepad en komen tot de conclusie dat we wel voldaan zijn maar dat dit nog niet de ideale uitbreiding van het Kerkepad is.

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Sinds begin 2008 doen we in familieverband mee als "kritische wandelaars" van de Stichting Groninger Kerken. We hebben de route Woltersum toebedeeld gekregen. Het is de bedoeling dat je als kritische wandelaar een route "adopteert". Eventuele tekortkomingen zoals ontbrekende wegwijzers, in het ongerede geraakte picknickbanken en dergelijke moet je dan doorgeven aan de Stichting die dan actie kan ondernemen.
Aan deze route is ook nog een fietsroute gekoppeld, deze gaan we misschien ook ooit nog eens doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Rondje Woltersum-Wittewierum in Google Maps