Wandeling rond Wedde

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 10 km

Een beetje grijs.... Dat is het wel als we na lange tijd weer een wandeling maken. We hebben gekozen voor Wedde in Westerwolde, in het oosten van Groningen. Zo op het eerste gezicht een gewoon dorpje maar met een lange geschiedenis.Wedde was strategisch gezien een belangrijke plaats omdat het lag op de handelsroute van de stad Groningen naar het Duitse Lingen en Westfalen.

We lopen eerst de route aan de noordkant van het dorp; ook omdat daar een uitspanning is waarvan we weten dat hij geopend is.
De "Urnenhoeve" ligt aan de rand van recreatiepark "Wedderbergen".
De naam is ontleend aan de urnenvelden die in 1940 hier opgegraven zijn. In het z.g. Bronzen tijdperk (650-1500jr voor Chr.) werden de doden verbrand en de as kwam in urnen. In de kleine urnen kwam de as van kinderen en in de grote urnen de as van volwassenen. In Drenthe werden deze urnen bijgezet zowel in hunebedden als in grafheuvels en op enkele plaatsen in Westerwolde in grafvelden.

Het is er druk; er wordt gebrunched maar in het voorste gedeelte is er een plaatsje voor ons en genieten we van een lekker kopje koffie met warme apfelstrudel.

We passeren na de pauze het dorp Wedde; bij de invalswegen staan borden met spreuken.
Lopend van Wedde naar Veele kun je bij de Krabbenbrug, naar rechts kijkend, op enkele honderden meters afstand de Geselberg zien, inderdaad iets van een hoogte, met bomen begroeid. Op deze "Giezelbaarg" ("Galgenberg" is een minder gebezigde naam) werden tot 1803 de vonnissen van het Crimineel Gerichte, bestaande uit de Drost van Wedde, de richters te Vlagtwedde en Bellingwolde, en twee assessoren, bijzitters dus, ten uitvoer gebracht. Velen werden hier gemarteld en gebrandmerkt en het was ook een plaats waar de doodvonnissen werden voltrokken. Tussen de burcht in Wedde en de Geselberg zou een onderaardse gang (hebben) bestaan. Wedder Swarts kocht het terrein rond 1900. Hij wilde het egaliseren. Nauwelijks aan het werk stootte hij op twee skeletten, waarvan één een ketting om de hals had met een "stikke" eraan. Oud-Veeler Klaas Huls stond er bij en keek ernaar. 
*) Tekst uit : Dorp Toen en Nu - Jaap Kwak en Cees Stolk 1986

De ontwikkeling van het dorp Wedde is sterk bepaald door aanwezigheid van de in de 14e eeuw gebouwde borg. De borgbewoners hadden grote invloed op bestuur en rechtspraak van Westerwolde. Dit leidde bij de bevolking uit de omgeving nogal eens tot spanningen. Westerwolders vermoordden twee leden van het geslacht Addinga. In de 16e eeuw werden heksenprocessen gevoerd op de borg. Hierbij werden 19 vrouwen veroordeeld en als heks verbrand. Door de strategische ligging aan de weg Groningen-Duitsland raakte de borg vaak betrokken bij krijgshandelingen.

Tegenwoordig doet de burcht (zoals hij nu heet) dienst als hotel voor kinderen die het iets minder hebben. Op de dag dat wij er waren was de burcht gesloten voor onderhoud maar een rondje eromheen lopen was wel mogelijk.
Ook hier weer een spreuk langs de weg. Leuke wandeling door een mooi gebied langs de Ruiten Aa, waarvan de loop weer in oude staat wordt hersteld. De paden op de kaart kloppen daardoor niet geheel meer maar dat is geen probleem.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we gevonden op GPS Tracks als Dagblad van het Noorden wandeling uit 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu