Wandeling rond Wirdum (Groningen)

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wandeling staat beschreven in het Dagblad van het Noorden van Vrijdag 31 oktober 2003.
"Op kerkenpad rond drie Wirdum's" stond in de kop van het artikel te lezen. Deze wandeling maakt dan ook onderdeel uit van nog 2 andere wandelingen die allemaal als startplaats Wirdum hebben.
Bij deze wandeling is de start in Wirdum in de provincie Groningen. De andere Wirdum's liggen respectievelijk in de provincie Friesland en in Duitsland . Deze wandeling heeft een korte en een lange variant. De route gaat voornameljk over verharde wegen, graspaden en boerenlanen. (bron: www.gpstracks.nl)


Wij hebben de lange variant gelopen; deze kunt u downloaden.

Wirdum ( Gronings : Wirdem ) is een dorp in de gemeente Loppersum , in de provincie Groningen. Wirdum is een dorp bestaande uit twee wierden, van elkaar gescheiden door de Wirdumer Maar . De kerk ligt bovenop de grootste wierde en daaromheen ligt de oude dorpskern.

Loppersum ontstond op een wierde in de vroege Middeleeuwen . Het dorp 'Loppesheim' wordt voor het eerst genoemd in 945 in een lijst van goederen van het klooster Fulda . De huidige Nederlands hervormde kerk, gewijd aan Petrus en Paulus , is de grootste dorpskerk van de provincie Groningen. Het is een grote kruiskerk met een vijfzijdig gesloten koor, zijkappellen en een forse toren van drie geledingen en een zadeldak . Dit was de proosdijkerk voor een groot deel van Fivelingo .

Zeerijp heeft een romanogotische kerk uit de veertiende eeuw . Het bakstenen gebouw was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jacobus , tegenwoordig is het een Hervormde kerk, die ook nog als zodanig in gebruik is.
De kerk van Zeerijp beschikt over een beroemd en wereldwijd bekend orgel. Dit orgel, in 1651 gebouwd door Theodorus Faber, is een van de belangwekkendste instrumenten van de provincie Groningen. Het is in 1978-1979 volledig gereconstrueerd door de orgelbouwers Blank te Herwijnen en B. Edskes in Zwitserland en is weer in oorspronkelijke toestand teruggebracht.
De losstaande toren, die uit dezelfde periode dateert, heeft een open doorgang. De toren heeft twee grote klokken, beide daterend uit 1502.

Eenum is een klein dorpje in de gemeente Loppersum in de provincie Groningen in Nederland . Het ligt iets ten noorden van de spoorlijn Groningen - Delfzijl , op twee kilometer ten noordoosten van het dorp Loppersum. Het heeft 113 inwoners ( 1-1-2006).
Eenum is gebouwd op en rond een wierde . Onderzoek heeft aangetoond dat de wierde van Eenum al in 500 v. Chr. bewoond werd. Op de wierde staat ook een prachtig kerkje. Het dateert uit de twaalfde eeuw . De meeste Groninger kerken horen tot de romanogotiek. Het kerkje van Eenum is een van de uitzonderingen, het is meer romaans . Vermoedelijk is het oudste nog bestaande bakstenen kerkgebouw in de provincie Gronngen. Het heeft een orgel uit 1703 gebouwd door Arp Schnitger .

Naar begin van de pagina

 

wandelmenu

 

 

 

 

 

 

Wandeling rond Wirdum