Wandeling rond Vries
"Rolderrug"

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 16,8 km

Een mooie dag, 21 maart, een zaterdag, want de voorspellingen gaven aan dat het op zondag een beetje minder mooi weer zou zijn.
We starten op de Brink in Vries. Het eerste stuk gaat door de buitenwijken maar al gauw verlaten we Vries via een pad langs de begraafplaats. Deze tractor zagen we nog in de dorpskom en moest en zou op de foto; een mooi exemplaar!

We passeren een stuk grasland waar alles in gereedheid wordt gebracht voor grasbaanraces op 4 en 5 april.
Op de weg naar Donderen poseren Benjamin en Carst even; Carst vindt alle aandacht gewoon leuk!
Dit gedeelte naar Donderen leidt ons over een asfaltweg waar eigenlijk geen gemotoriseerd verkeer langskomt als wij er lopen; lekker rustig dus!
Mooie luchten, mooie vergezichten. We zijn niet alleen; we zien meerdere wandelaars met de pagina uit de krant in de hand.

Heel slim: de wandeling leidt ons langs café Hoving welke open is en waar we de verleiding niet kunnen weerstaan: koffie met warm appelgebak!

Heel attent: Carst krijgt een bak water.

Hierna gaat de wandeling richting Bunne. We hadden de wandeling kunnen bekorten door linksaf te gaan via de Dorpsweg maar dan was het wel een heel kort ommetje geworden.

Vlak voor Bunne hadden we linksaf een pad in moeten slaan maar dat hebben we gemist. Nu passeren we dit huis en deze tuin. Hier woont Femke van Dam, beeldend kunstenaar, die haar tuin van tijd tot tijd openstelt.

In Bunne is het café dicht! En dat terwijl er vrij veel potentiële klanten langs komen want de wandeling heeft de dag tevoren in de krant gestaan.
We gaan weer naar Donderen waar we vlak voor we de Norgerweg weer oversteken de trieste overblijfselen van een woning na een flinke brand rond Oud en Nieuw (2008-2009) passeren.
Even verderop zien we in de verte een boererij die van een nieuwe rieten kap wordt voorzien. Mooi, maar wat ook de aandacht trekt: twee ooievaars die niet op hun nest zitten maar ze hebben ieder op een lichtmast plaatsgenomen.
(zie ook het album).
Het artikel in de krant repte er ook al over; toen zat er eentje op het nest.

We vervolgen onze weg via een lang zandpad richting Vries en als we bij natuurgebied de Welterberg zijn splitst het groepje zich even want Carst mag daar niet doorheen.
Een zandpad 50 meter verderop leidt ons om de Welterberg heen. De rest passeert op het heideterrein twee grafheuvels uit de middenbronstijd (1800-1100 voor Christus).
Via natuurgebied De Holten lopen we weer richting Vries.

Op de Brink aangekomen zien we dat we bijna 17 km. gelopen hebben en omdat we al een tijdje geen lange wandelingen meer hebben gemaakt voelen we de afstand wel in onze benen...

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze wandeling stond op 20 maart 2009 in het Dagblad van het Noorden en is uitgedacht door Hennie Meijering uit Norg. De wandeling leidt ons over een deel van de Rolderrug.

De Rolderrug loopt parallel aan de Hondsrug -enige kilometers westelijk daarvan- en is op veel plaatsen in het landschap duidelijk herkenbaar. Een serie Drentse dorpen is gelegen op deze rug. Vanuit het zuidoosten gerekend zijn dit: Schoonloo, Grolloo, Rolde, Balloo, Loon, Vries, Donderen, Bunne en Peize.
Al deze dorpen zijn esdorpen; de akkerbouwcomplexen (essen) werden op de rug aangelegd, waardoor ze uiteindelijk allemaal een min of meer langgerekte vorm kregen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

bekijk in Google Maps