Wandeling Over de Esch-Vlagtwedde

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 8 km

We beginnen middenin Vlagtwedde op de parkeerplaats bij Jumbo, want we willen ongeveer halverwege natuurlijk wel weer een uitspanning tegenkomen.
We passeren eerst de hervormde kerk; oorspronkelijk had deze kerk tot 1865 een vrijstaande toren.
Het uiterlijk van de kerk wordt bepaald door de pleisterlaag die in het laatste decennium van de 19e eeuw is aangebracht. Er is nog een foto uit 1893 met daarop een ongepleisterde kerk. Het aanbrengen van deze pleisterlaag is waarschijnlijk noodzaak geweest. Oorspronkelijk was de uit baksteen opgetrokken kerk korter en recht gesloten met een topgevel. De kerk was gewijd aan de toen en nu nog steeds populaire St Martinus, bisschop van Tours.

Al gauw komen we bij de uitspanning; restaurant "Greens", horende bij de golfbaan, waar juist ballen worden geslagen.
We worden vriendelijk in de nog lege zaak onthaald waar de planken vloer duidelijk sporen van wateroverlast vertoont.

Na een paar koppen koffie gaan we weer op pad; eerst passeren we een manege en lopen heeeel voorzichtig langs een mevrouw op een mooi paard.

Hierna een kaarsrechte weg langs het Mussel-Aa kanaal. We worden op een gegeven moment aangesproken door een echtpaar dat heel belangstellend is naar het ras van onze hondjes; vooral Joy heeft hun belangstelling. Ras? Tja...het zijn zwervers uit Polen.... maar we geven ze het webadres van de stichting "Dutchy Adoptions"; misschien vinden ze daar wat ze zoeken. Via het gehucht Ter Wupping komen we bij de Ruiten Aa en volgen deze tot we bij Smererling komen dat bestaat uit een groep zeer fraai gerestaureerde Saksische (ook wel: Westerwoldse) boerderijen. Het is een beschermd dorpsgezicht en de boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw staan onder monumenten-zorg. Saksische boerderijen hadden oorspronkelijk mens, dier en oogst onder ééeen dak.
Natuurlijk moet er even binnengesnuffeld worden in de schuur met brocante spullen...

Na Smeerling wandelen we door het beekdal van de Ruiten Aa en het Metbroekbos. Runderen van een oud Nederlands runderras, Lakenvelders (een wit vlak ligt als een laken over hun rug ) zorgen er voor begrazing van delen van het bos en het aangrenzende Eemboerveld. De koeien mèt hun kalveren zijn mensvriendelijk. Het Metbroekbos, beheerd door Natuurmonumenten, is een van de weinige oorspronkelijke bossen van Westerwolde. Het is moerassige leemhoudende grond met voornamelijk inheemse boomsoorten als eik, hazelaar, hulst, els, wilg en beuk. . Natuurmonumenten erfde het bos, evenals het Lieftinghsbroek, van particuliere natuurbeschermers.
De hondjes moeten dus het laatste deel van de wandeling aan de lijn.

Leuke wandeling!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we van de website "Wandelen in Westerwolde" afgehaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu