Wandeling Uithuizen-Uithuizermeeden

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 13 km

Deze wandeling stond al een hele tijd op het programma maar omdat hij grotendeels door open veld gaat was het wachten op een geschikte droge, zonnige dag. De verslaglegger voor de krant had pech; op die dag waaide en regende het flink; ontberingstoeslag was op zijn plaats geweest....
Omdat we de wandeling op een (zonnige) doordeweekse dag doen zijn we maar met zijn tweeën (en Carst natuurlijk).
We starten op de parkeerplaats bij de Menkemaborg en gaan via de toegangsweg en een wandelpad rond de borg de nieuwbouw van Uithuizen in.
Al gauw zijn we er doorheen en lopen een stukje langs het Boterdiep tot we bij een aftakking komen: het Uithuizermeedstermaar. Er langs kronkelt het Meemstermaarpad, een betonnen fietspad.
Zandeweer laten we rechts liggen, we gaan richting Oldenzijl en we passeren een viaduct om onder de weg tussen de Eemshavenweg en Uithuizen door te gaan.
Het weer nodigt uit tot het maken van foto's, veel foto's, want dan komen er weer donkere wolken voorbij, dan weer schijnt de zon uitbundig. Van tijd tot tijd kruist het pad een brede sloot, via een hoogholtje passeren we deze.
Het Uithuizermeedstermaar voert het overtollige water van het Hogeland af naar het Boterdiep. Het is ettelijke eeuwen terug op natuurlijke wijze onstaan en net als een aantal andere maren op het Hogeland later ten behoeve van landbouw- en personenvervoer verbreed en verdiept.
Anneke haalt wat toeren uit om een sluisje en de Mariakerk op de foto te zetten.

Even een stukje geschiedenis voor we Oldenzijl bereiken:
De Sint-Maartensvloed vond plaats van 12 op 13 november 1686, vlak na de naamdag van Sint Maarten. Deze noord-wester storm trof 's nachts Groningen. Als gevolg van deze storm braken de dijken. Alle dijken langs de Eems en de Dollard werden weggeslagen. Als gevolg hiervan overstroomde heel Noord-Groningen en Oldambt. Pieterburen en Uithuizen verdwenen geheel onder water en Groningen lag aan zee. Door deze stormvloed verdronken 1558 mensen, 1387 paarden en 7861 koeien, 631 huizen werden weggespoeld en 616 huizen raakten beschadigd. De Mariakerk in Uithuizermeeden raakte, ondanks de ligging op een wierde, zwaar beschadigd.
In opdracht van Onno Tamminga van Alberda, heer van de Rensumaborg en een godvruchtig mens, is de kerk door bouwmeester Allert Meijer, ook de ontwerper van de Der AA kerk in Groningen, herbouwd. Het werk kwam gereed in 1726.

We laten Oldenzijl rechts liggen en gaan in de richting van Uithuizermeeden.
Op meerdere plekken ronken tractoren over de akkers, aardappels worden "aangeaard" en mest wordt in de grond gewerkt. Overal wordt een groetende hand geheven.
In Uithuizermeeden hebben we pech: geen uitspanning open!
Het Johan van Veenplein ligt er wat verlaten bij en we gaan dus maar verder langs het spoor naar de Rensumaborg.
In een tuin ontwaren we een zeemeermin, ook symbool in het wapen van de gemeente Eemsmond.

We gaan rond de tuin van de Rensumaborg en lopen hierna de oprijlaan van de borg af.
We steken de spoorlijn naar Roodeschool over op onze weg naar de Mariakerk. Een trein met aardgascondensaat (brandbaar) passeert achter ons.
We maken nog een serie foto's van de Mariakerk en beginnen aan het laatste stuk terug naar Uithuizen.
Wat opvalt: op gezette plaatsen staan bankjes met soms een picknicktafel om van de vergezichten te genieten, een pluim voor de gemeente!

We kunnen bij aankomst bij de Menkemaborg niet terecht in het Schathoes voor een versnapering want het is op maandagen gesloten...

Maar: toch een mooie wandeling!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze wandeling vonden we in het Dagblad van het Noorden van vrijdag 23 november 2007.
Centraal ligt de Mariakerk van Uithuizermeeden die vrijwel steeds zichtbaar is.

Kijk onderaan het verslag voor een stukje over de wandeling voor de tweede keer.

Tja, en dan moet je de wandeling natuurlijk een keer overdoen met de rest van de familie!
Dat hebben we gedaan op zondag 2 augustus 2009.
Volgens de weerberichten was er in het oosten in de middag nog kans op een bui en volgens de buienradar zouden we geluk kunnen hebben.
We waren midden in het open veld vlakbij Oldenzijl toen het zwerk openbarstte....
Bij de brug bij Oldenzijl hebben we geschuild onder een paar bomen maar op een gegeven moment had dat ook weinig zin meer want het water liep op een gegeven moment van de bladeren in onze kraag.
Maar gelukkig werd het weer droog en was het vrij warm dus alles droogde redelijk snel.
In Uithuizermeeden was wederom alles dicht; op die manier wordt het met het toerisme in Groningen nooit wat....en we waren er aan toe want af en toe kwam er weer wat regen naar beneden.
Dus: met flinke pas terug naar Uithuizen want we wisten dat het Schathoes bij de Menkemaborg wel open was! Koffie met warme appelgebak, ijs en slagroom, lekkerrrr.
Toch was dit ondanks het af en toe wat miezerige weer een leuke wandeling!
Voor een paar foto's: klik hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de wandeling in Google Maps