Wandeling Tiger en van Hunenplak

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file) (geschikt voor Ozi Explorer en Mapsource)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 7,7 km

Verslagje van de wandeling.
klik op een foto voor een vergroting
Een pittige wandeling omdat er vooral in het begin wat tegen heuvels op geklauterd moet worden.

Deze wandeling staat beschreven in de wandelgids “sporen in het zand”, een uitgave van Staatsbosbeheer en het comité “Sporen in het zand”.
De wandeling start bij het sportveld op West vlakbij Hotel Boschrijk. Tijdens de wandeling komen we langs enkele plaatsen die een mooi vergezicht bieden, oa. over de baai van West Terschelling.

Het dennenbos is hier en daar wat meer “open” gemaakt zodat hier ook andere soorten kunnen opgroeien.
We lopen langs en over de “Tigerstelling” waar in de Tweede Wereldoorlog het commando- en radarcentrum van de Duitse bezetters gevestigd was. Jammer is dat het grootse deel van de stelling door Staatsbosbeheer is ondergewerkt na een grondruil met de gemeente. Hier en daar staat nog een fundament voor een volgantenne bijvoorbeeld de zg. Wurzburg-Riese.
Verder heb je een magnifiek uitzicht over de Waddenzee vanaf de ondergegraven bunker G2 waar we in mijn jeugd gewoon over- op- en in konden klimmen.
Verder lopend komen we langs de vroegere helihaven (en dan spreek ik over de 60'er jaren). De helikopter van de Luchtmacht (meestal een Alouette III) landde en steeg op vanaf het platform op de voormalige kantine van de Tigerstelling.
Op Camping Cnossen waar ik tijdens de zomervakantie altijd met mijn ouders kampeerde was te horen dat de gasturbine (straalmotor) werd gestart en dan was het zaak om er als kwajongen heen te rennen om de start mee te maken. Tegenover de voormalige kantine ligt een enorme zandhoop, hieronder ligt de voormalige commandobunker G52, “Dikke Bertha” genoemd waar de vliegtuigbewegingen vanuit Engeland werden gevolgd die opgevangen werden met de Wassermann radarantenne die op het Seinpaalduin bij West stond.
De uitgang wordt geregeld weer opengegraven door de jeugd.
Het is een hele belevenis om in de bunker rond te kijken; omdat de vloeren waar de plottafels stonden er uit liggen is het niet van gevaar ontbloot.....

We besluiten om de lange variant via de dijk te volgen en krijgen vervolgens halverwege een bui op ons dak waarna het geworstel met een regencape begint.

 

We passeren vervolgens de “Beelden uit Zee” gemaakt van graniet uit het gezonken schip “Otto”(van de kunstenares Yaël Artsi).
Na een intermezzo met wat schapen gaan we de polder weer in en koersen op Halfweg aan.
Hier ook weer een mooi uitzicht vanaf het hoge duin waaronder de buurtschap Stattum destijds is verdwenen....

 

In het bos treffen we ook weer een voormalige turfdôbe. Hierin werden destijds de turven die in het plantgat bij elke geplante den werden gedaan “ingewaterd”. De ruimte om de dôbe is vrijgehouden omdat er werkruimte nodig was om met paard en wagen de turven aan- en af te voeren.
Op dit punt wordt de wandeling weer wat aangepast (verlengd) want de dames hebben niet in de gaten dat we linksaf moeten maar kuieren rechtdoor. Ach, het is nu mooi weer dus het kan geen kwaad.

 

We komen na enige tijd langs het “Van Hunenplak” een duinmeertje dat na een flinke houtkap nu vanaf het schelpenpad te zien is.

Dit duinmeertje is door toedoen van de voormalige boswachter van Hunen uitgegraven toen het meertje Doodemanskisten in de 50 er jaren met een bulldozer werd opgeschoond. De anders ten dode opgeschreven planten zijn toen hier naar toegebracht. Onlangs is deze plek weer aardig over de kop gegaan…

 

Via het Loodsenplak waar vroeger cranberrys groeiden lopen we terug naar het beginpunt bij hotel Boschrijk. Het plak heeft die naam gekregen omdat het nog binnen gehoorsafstand van de scheepshoorns lag en de zeeloodsen hier nog snel een voorraadje cranberrys konden inslaan voordat ze weer naar zee moesten.

Moe maar voldaan tuigen we huiswaarts want het is weer volbracht!

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandeling Tiger en van Hunenplak