"Hertenjacht"

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file) (geschikt voor Ozi Explorer en Mapsource)

Verslag van de wandeling

lengte van de wandeling: 11,4 km

Verslagje van de wandeling.
klik op de foto's voor een grotere afbeelding.
Edelherten op Terschelling! Je verzint het niet maar toch is het zo.
Ontstaan als een grap in de kroeg en als zodanig ook uitgevoerd.
Er zijn tien herten aan de wal gekocht en uitgezet. Iedereen in rep en roer hoe dat nu kon!

 

We hadden foto's van de herten gezien en hadden de locatie waar deze gemaakt waren erbij gekregen. Ergens aan weerskanten van de Badweg naar Paal 8. (met dank aan Sjoukje).
Dus hebben we op 25 december een route uitgezet vanaf hotel Bornholm die ons erheen zou voeren.
Via het Loodsenplak, het Van Hunenplak (dat door afplaggen weer in oude luister hersteld moet worden) komen we bij de kruising met de Longway.
Daar is een vijfsprong, het vijfde pad (Kaapjepad) valt niet echt op maar dat pad gaan we volgen en we gaan om ons heen kijkend het ruiterpad van paal 7 op. We zien geen hert....

Wel komen we bij de resten van een bunker die aardig vervallen is en onderdeel heeft uitgemaakt van de Duitse luchtverdedigingswerken, deze staat ten noorden van Eldorado en kijkt uit over zee.
Tijd voor een borreltje: een Jutterbittertje dus.

We gaan verder langs het fietspad naar Midsland Noord en moeten even voorbij het Waterplak rechtsaf waar op de kaart een pad staat maar dat is door het afplaggen blijkbaar verdwenen; we gaan dus iets verder en moeten even door de hei heen tot we op het pad stuiten dat ons bij het Rysplak moet brengen. Plotseling zien we in de hei in de richting van het Koreabos iets bewegen en ja hoor, daar zijn ze in de verte. Even later is het moment weer voorbij.
We hebben een paar foto's kunnen nemen maar thuis kunnen we pas zien of er iets op te zien is.
We blijven om ons heen kijken in de hoop dat we ze nog eens zullen zien en komen zo bij het eveneens afgeplagde Rysplak. Het lijkt daar nu even "drie keer niks" maar er zal op de plekken waar alleen nog maar gras en ruige begroeiing stond een veelvoud aan planten terugkeren.
Het afplaggen heeft dus wel degelijk zin en dat staat ook op de themaborden die her en der staan.
Nu even een stukje langs de Badweg en dan gaan we weer het duin in.
We hebben de hoop de herten nog een keer te zien een beetje opgegeven; we hebben een tijdje op een hoog duin gestaan maar het enige wat we zien zijn mensen met honden en paarden in de duinen.

We gaan verder tot we weer vanuit een ooghoek schuin achter ons iets zien bewegen.
Horen doen we ze niet want het voltrekt zich geluidloos. Natuurlijk een groot aantal foto's gemaakt en pas nu zijn we echt tevreden!
De foto's zijn niet van grote kwaliteit maar dat doet er even niet meer toe, we hebben ze meerdere malen gezien.
Nu is het maar te hopen dat er een goede oplossing gevonden wordt want naar ons idee is doodschieten geen optie. Want: wat is er op tegen als er een beheersbare populatie blijft? De reeën op Terschelling zijn er ook niet op natuurlijke wijze gekomen, er zijn nl. een aantal jaren twee reeën uitgeput aangespoeld, het vrouwtje is in het zicht van de haven verdronken. Na een discussie over hoe nu te handelen heeft een eilander een vrouwtje geïmporteerd en nu loopt er een kleine populatie rond. Misschien is dit ook een oplossing om vergrassing van de hei en de duinen tegen te gaan?

Een wandeling die ook leuk is als er geen herten zijn....

 

 

 

 

 

 

 

 

Hertenjacht