Fjoertoer 2009

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file) (geschikt voor Ozi Explorer en Mapsource)

Verslag van de wandeling

lengte van de wandeling: 21,7 km

Verslagje van de wandeling.
klik op de foto's voor een grotere afbeelding.

 

 

In het stempelboekje stond het al:
"De Fjoertoer is een ware belevenis" en zo is het ook!
In 2008 hadden we ook meegedaan en we hoefden er niet over na te denken, want we hebben ons onmiddellijk weer ingeschreven toen dat kon.
Voor 2009 was besloten om de looprichting om te keren. Vorig jaar startten we bij de Wierschuur en liepen naar West, dit keer ging het andersom. Misschien omdat er dan meer klanten bij de strandtenten zouden blijven hangen?
In ieder geval: we hadden de fietsen 's avonds bij de Wierschuur geparkeerd en waren met de gratis bus naar West gereisd. Het was op een gegeven onderweg moment "prakken geblazen". Er kon niets meer bij...

Op het Brandarisplein was het een gezellige boel met twee speelmannen die een best stuk muziek maakten. Een ijsje van min12 ging er ook in. De een dronk zich met bier moed in, de ander deed dat in rust in het avondzonnetje..
Door Piet Noordenbos werden we in zijn toespraak vlak voor de start gewaarschuwd voor de harde noordoostenwind en de daardoor ontstane zandduintjes; echte kuitenbijters! De warming-up werd gedaan door Gerry Visser.

Door een enorme luchthoorn werden we vervolgens "weggeblazen".

Onderweg hoorden we trompetklanken: op de "Oerolstoel" zaten twee trompettisten, op onze weg naar het eindpunt zouden we nog meer muziek horen!

Het eerste stuk tot het strand liepen we terwijl het nog licht was.
We gingen via de Longway naar Paal 8. Waar de naam Longway vandaan komt is niet echt duidelijk maar het verhaal gaat dat de arbeiders die hem van 1914 - 1915 in de werkverschaffing aanlegden het toen populaire soldatenlied "It's a long way to Tipperary" zongen.

We hadden een klein flesje Juttersbitter voor barre tijden bij ons maar deze wandelaars zaten al na 4 kilometer met een grote fles op een bankje... Of ze het eindpunt hebben gehaald is niet bekend.

Op het punt waar de Longway samenkomt met de Badweg naar Paal 8 hield een shantykoor (Bark Ragnas Shanty's Seasongs) de wandelaars een tijdje gevangen. Daar werden ook poffertjes verkocht die gretig aftrek vonden. Het eerste vuur zagen we bij de Zilvermeeuw, de strandtent van paal 8.
Op het strand gekomen werd het langzaam donker.
De noordoostenwind was niet echt straf maar de zandduintjes waren er wel en we zijn tot aan Heartbreak steeds bezig geweest om de ideale weg te volgen.
Bij de Branding (Midsland) was er een spektakel met een vuurspuwende draak en intrigerende muziek, zeer vernuftig opgezet.
Bij de Zandzeebar bij Formerum hebben we een kop koffie gedronken en toen moesten we weer even op gang komen,
Vanuit de verte zagen we al een vreemdsoortig rondgaand vuur, dit was bij Kaap Hoorn, een ingenieus bouwwerk met vuurkorven. Hier moesten we het duin over om te stempelen. Het was er gezellig en we hebben er even gezeten en een Juttertje genomen.
Daarna op volle kracht via een route met vuurboeten richting Heartbreak waar we stempelden en een glaasje glühwein kregen.
Onderweg zagen we het schouwspel waar we 's middags al een foto van hadden genomen: de "Man" die af en toe vuur spuwde en voorzien was van lichtjes.
We kwamen vlak na Heartbreak een paar kennissen van vroeger tegen en samen hebben we het laatste stuk naar de Wierschuur volbracht.
Onderweg zagen we nog lichtbeelden van de vuurtorenwachters.
Het laatste stuk van de route werd links en rechts verlicht met een enorm aantal lichtjes in de duinen, heel mooi.
Eindelijk zagen we de vlaggen bij de Wierschuur, waar we de laatste stempel haalden en de speld van de Fjoertoer 2009 mochten ontvangen.

Een mooie moot gerookte makreel "Pas op, er kan een graatje inzitten" die we aangereikt kregen maakte het geluk compleet...

We waren blij dat we de fietsen hadden klaargezet want er waren een boel lopers die op de bus moesten wachten.. We hadden het idee dat het vervoer wat traag op gang kwam want toen wij al bijna thuis waren zagen we de volgende bus aankomen.
Trouwens, er wordt niet bijgehouden hoeveel mensen er bij elke stempelpost daadwerkelijk stempelen. Zo weet je ook niet wie waar is uitgevallen. Dit zou een idee voor de volgende keer kunnen zijn.

Volgend jaar misschien weer de andere kant op?

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de Fjoertoer 2009 in Google Maps