Wandeling Termunten: bij de polder Breebaart

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 10,4 km

De start is bij gemaal Fiemel waar ook bunkers uit de tweede wereldoorlog als restant van de Flakbatterie Termunten staan en voert vanaf de Reidhoeve over de dijk de polder Breebaart in.
Aan het eind van het pad moet er een hek gepasseerd worden en dan kun je aan de zeekant verder lopen. Hier wijken we van de oorspronkelijke wandeling af want die gaat geheel binnendijks verder.
De variant aan de zeekant is leuk want je loopt de kans dat je een koppeltje zonnende zeehonden tegenkomt.
In de zeedijk is, op de plaats van de vroegere wadgeul, een duiker van ongeveer 2 bij 1 m aangebracht met de onderkant van de opening op 1,25 m +NAP en daarin zitten schuiven die elektronisch worden aangestuurd. De schuiven zorgen ervoor dat het getij in het gebied wordt gedempt van ca. 3 meter in de Dollard (van 1,64 –NAP tot 1,36 +NAP) tot 0,3 meter in Breebaart.

Van tijd tot tijd kom je voor een veehek te staan en moet je even bij de dijk opklimmen om daarna via een opstapje verder te kunnen. Dan kun je even een blik op het weidse landschap binnendijks werpen.
De Breebaart-polder dateert uit 1979. Hij werd destijds aangelegd in verband met het plan om een kanaal te graven van de Punt van Reide naar de Westerwoldse Aa. Hoewel de sluizen voor dit kanaal al waren gebouwd is het feitelijke graven ervan nooit door gegaan omdat er te veel protesten kwamen van boeren en natuurbeschermers.

Het gebied rond de dijk is het domein van meerdere kuddes schapen. Dit exemplaar had een handigheidje om het veerooster te omzeilen: een aanloopje langs het hek en vervolgens een sprongetje over het rooster.
Zijn/haar kameraden bleven wat verdwaasd achter....

Een hertenkampje bij de bedrijfsgebouwen van de Johannes Kerkhoven polder; je loopt er recht op af.

De wandeling voert via uitgestrekte velden waar de oogst al gedeeltelijk klaar is naar weer een opening in de dijk en daarna rechtsaf langs de Dallingeweersterdijk.. waar een constructie in het water steekt.

In 2001 is de vispassage gereed gekomen. Deze bestaat uit een combinatie van een vijzel en een vrij verval vispassage. De vijzel transporteert vissen in het najaar van het uitwateringskanaal door de dijk naar een opvangbak in Polder Breebaart, vanwaar ze via een cascade en de slenk door de duiker naar zee kunnen zwemmen. In het voorjaar lokt de opvangbak zeevissen uit Breebaart (en dus uit de Dollard), met behulp van een permanente zoete lokstroom van water uit het uitwateringskanaal. Deze vissen worden
vanuit de opvangbak onder vrij verval door de dijk in het uitwateringskanaal geloosd.

Nog even een blik over de Eems en dan weer naar huis.

Een mooi stukje Nederland.... en we doen hem nog een keertje over met een stukje uitbreiding naar de Punt van Reide....

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Om even de gedachten te ordenen, dit keer een wandeling, helemaal alleen.
En wat past daar beter bij dan een wandeling met vergezichten en die vind je aan het uiteinde van Nederland, bij de Dollard, onder Termunten.

De wandeling is van Internet geplukt bij de stichting Het Groninger Landschap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Bekijk de wandeling in Google Maps