Wandeling in Groningen (stad)

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 7,7 km

Zonder kaart of GPS (we zien wel waar en wanneer we daar terecht komen) zijn we met zijn drieën gestart op de Zaagmuldersweg in de Oosterparkwijk, t.o. het braakliggende terrein waar eens het Oosterparkstadion stond.

Met de bedoeling plaatjes te schieten van de opgegraven oude kades van het Damsterdiep lopen we in die richting de Zaagmuldersweg af. Het is bijzonder om te zien dat mensen van allerlei nationaliteiten de oude kades hot genoeg vinden om in dit druilerige weer de hotels uit te kruipen en net als ons, geboren stadjers, foto's te maken van een stukje stadsgeschiedenis dat door graafwerkzaamheden weer naar boven is gehaald. Nog bijzonderder vinden wij het dat er in deze tijd van het jaar überhaupt toeristen te vinden zijn in de Stad, we zijn argwanend….., er moet een steekje los zijn bij die mensen.

Vóór de Steentilbrug slaan we rechtsaf, het Schuitendiep op die op een gegeven moment overgaat in de Turfsingel. De oude Schouwburg, waar we langs lopen, blijft een gebouw waar een Martiniplaza of Cultuurcentrum Oosterpoort, als het om schoonheid gaat, niet aan kan tippen. We steken linksaf de W.A Scholtenbrug over omdat we willen kijken hoe alles er nat en druilerig bij hangt in de Prinsentuin. En wat blijkt, zelfs in deze weersomstandigheden heeft de tuin zijn charme. Gelukkig zijn de toeristen allemaal op het Damsterdiep zodat we kunnen genieten van een stiltecentrum midden in de Stad Groningen. Jammer dat het Theehuis gesloten is…… Maar ja, wie verwacht er ook een stel hardnekkige, vochtbestendige wandelaars in dit jaargetijde.

Via de zijkant verlaten we de Prinsentuin en steken de W.A. Scholtenbrug weer over. We gaan weer linksaf de Turfsingel op waar in een van de eerste panden de smederij moet hebben gezeten waar onze opa vroeger gewerkt heeft. We lopen links aanhoudend het Boterdiep op waar, behalve een aardig brocant hekwerk in een nog brocanter steegje, verder geen leuke plaatjes te schieten zijn.

Ondertussen begint het behoorlijk te miezeren en we gaan links af, de Korenstraat in waarna we aan het eind hiervan rechts af een stukje Nieuwe Ebbingestraat pakken. Gelukkig is het zondag, zijn alle winkels dicht en is grote zus Anneke niet mee vandaag anders hadden wij over dit korte stukje Ebbinge langer gedaan dan over de hele wandeling….. Snel kleine zus Caroline linksaf de Rotterdammerstraat in gedrukt voor zij de lokroep van de etalages niet meer kan weerstaan…

We komen uit op het Nieuwe Kerkhof, geen graf te zien hier, net als op het Martini Kerkhof. Wel een mooie kerk waar prachtige plaatjes van te maken zijn als het weer niet zo tegen zit. Het miezeren is inmiddels overgegaan in een milde regenbui. Links en rechts speurend geen enkele geopende uitspanning te zien, helaas. We lopen de Kleine Kruistraat in en gaan dan links af naar de Nieuwe Kijk in't Jatstraat. Dan rechtsaf naar de Grote Leliestraat waar we een poortje ontdekken van een rustiek hofje waar we even schuilen voor de stortbui tot hij overgewaaid is. Er volgen nog twee van zulke hofjes die we zigzaggend, van poort tot poort, volgen om een beetje droog te blijven. Waar hebben we toch onze regencapejes gelaten????? Aan het eind van de Grote Leliestraat komen we uit in het Noorder Plantsoen en lopen langs de vleermuizenkelder. Ook Jantje Zag Eens Pruimen Hangen is dicht…… Gelukkig is het opgehouden te regenen en kan Caroline een paar foto's maken van de wél werkende fonteinen, waar niemand naar kijkt omdat elk verstandig denkend mens binnen zit en geniet van een warm kopje koffie of thee. Of nog beter een warme kop chocomelk met slagroom en een punt appelgebak, vers gebakken en dus óók warm, zucht…..

We gaan linksaf de Moesstraat in, onder het spoor door. Van een fietstocht van een aantal jaar geleden wisten we dat daar ergens de Noorderbegraafplaats moest zijn met een groot Joods gedeelte en een graf van het oude Groene Weeshuis. Nadat we daar even doorgesopt zijn gaan we via de Studentenlaan richting Noorderstationstraat met direct in ons blikveld verschijnend het Noorderstation. We kunnen ons niet voorstellen dat de uitspanning aldaar gesloten is en verheugen ons watertandend op een warme bak troost. Binnen is het lekker warm en er verzamelt zich een gezelschap ter voorbereiding op een pokertoernooi (je zult je maar vervelen op de zondagmiddag). Op het tafeltje waaraan we gaan zitten staat een aanlokkelijk plaatje van het broodje van de week. Handenwrijvend bestellen we een warme kop koffie en vooruit…… dan ook maar het broodje van de week. Ons, door het kijkgedrag van de andere aanwezigen, beseffend dat wij een mogelijke pokertafel bezetten zijn we toch een beetje ontgoocheld door de lauwe bak die we snel wegspoelen. Gelukkig glijdt het broodje in al zijn vettigheid snel naar de plaats van bestemming en vervolgen wij ons weegs. We lopen naar de Nieuwe Ebbingestraat en houden links aan richting Bloemsingel. Daar gaan we linksaf de Oosterhamrikkade op waar het begint te hagelen. Gelukkig voldoende schuilmogelijkheden waarbij Caroline de kans grijpt om haar fototoestel in barre weersomstandigheden te testen. Als het weer bedaard is lopen we verder en gaan rechts de Kapteynbrug over, het Wouter van Doeverenplein en links af de Antonius Deusinglaan op. Wetend dat het eind in zicht is wordt het tempo steeds sneller en eenmaal op de Zaagmuldersweg, in het zicht van de auto en in de wetenschap dat we het wederom volbracht hebben valt de vermoeidheid weg, stappen we in de auto en snellen op weg naar het koffiezetapparaat thuis waarvan we zéker weten dat daarmee een redelijk warme kop koffie te halen valt.

Verslag van de wandeling

klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Doordat de herfst in al zijn genadeloosheid heeft toegeslagen en het aantal wandelaars deze keer tot een minimumaantal gedaald is, besluiten wij een reeds lang uitgestelde stadswandeling te maken. De hoeveelheid vluchtmogelijkheden naar verwarmde uitspanningen met eveneens verwarmde troostdrankjes is in de stad tenslotte aanzienlijk groter dan op het platteland…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Stadswandeling Groningen