Wandeling in Galle
Op Sri Lanka

 

Bekijk de wandeling in Google Maps
Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 3,5 km

Het weer lijkt heel aardig als we op weg gaan naar Galle.
We besluiten om eerst een kijkje te nemen aan het strand bij Unawatuna.

Hierna gaan we naar Galle en het minibusje wordt geparkeerd bij het Nederlands fort. Lalla, onze gids blijft achter, samen met de chauffeur. Vanaf nu is Laura, onze dochter, onze reisleidster.
Vanuit het fort hebben we een mooi uitzicht; wat opvalt is dat cricket een belangrijke sport op Sri Lanka is, we zien een vrij groot stadion liggen.
We lopen een stuk over de muren van het fort en zien beneden de openbare toiletten liggen...

Het Nationaal Museum van Galle herbergt voorwerpen uit de Engelse, Hollandse en Portugese tijd. Je vindt er o.a. kantwerk, aardewerk, pijpen en Nederlandse tabaksdozen. Jammer dat het gerenoveerd werd op het moment dat wij er waren.

Gelukkig is de kerk wel open.
Jarenlang is er door Nederlandse legerofficieren aan deze Nederlands Hervormde kerk gebouwd en in 1754 was het bouwwerk dan eindelijk klaar. Leuk aan deze kerk is dat het interieur voor ons zo herkenbaar is, compleet met Nederlandstalige grafzerken met onder andere de naam Scheffer. De bedelaar op de stoep krijgt ook wat van ons al werd ons dat afgeraden.
Een hardnekkige tafelkledenveroper loopt met ons mee; hopend dat we wat kopen; we komen hem meerdere malen tegen want we kopen steeds niets....
Terug in Church street bekijken we ook nog even de "All Saints Church" die er evenals een groot aantal gebouwen wat slecht onderhouden uitziet; er is domweg niet genoeg geld voor onderhoud en dat is jammer.

Tegenover de Nederlandse kerk staat een oude klokkentoren bij de ingang van het maritiem museum. Dat is gehuisvest in een oud VOC pakhuis en is met Nederlandse bijdragen gerestaureerd. De naam van ambassadrice mevr. Leoni Cuelenaere staat op de gedenksteen bij de ingang. Ook dit museum is vandaag dicht; we treffen het niet vandaag. Via een imposante groen uitgeslagen poort lopen we naar de vissershaven maar we belanden bij een hek en kunnen niet verder.

Vanwege een overtrekkende regenbui vluchten we een winkel binnen.
Aangezien het er niet naar uitziet dat de regen snel zal ophouden gaan we een stukje met een Tuk Tuk naar de vuurtoren. Met vier passagiers in een Tuk Tuk: er gaat een wereld voor je open.

Bij de vuurtoren worden we door een "gids" met paraplu opgewacht en rondgeleid. Er worden ons "originele VOC munten" aangeboden door een verkoper die ook nog even een sigaret bietst, ach ja, we hebben vakantie.

Vanaf de klif hebben we een mooi uitzicht over de baai richting Unawatuna.
Aan de voet van de klif wordt er in de gelukkig nu afnemende regen gezwommen.
Aan de andere kant van het bastion wordt ons een foto van iemand die van een klif duikt onder de neus geduwd. we kunnen ook zo'n foto maken maar dat kost een aardig zakcentje en net als iedereen hebben we daar niet echt zin in.

Via Rampart Street en Middle Street lopen we weer naar het Amangalla hotel vlakbij het fort en genieten daar van een lekkere High Tea.
Hierna is het tijd om weer te vertrekken. Jammer dat het weer even tegenzat maar het was best wel de moeite waard!

Op de terugweg stoppen we nog even in Hikkaduwa waar de dames proberen sieradenkoopjes te scoren. Dat lukt niet maar we kunnen onder het genot van een fles Lionbier van een mooie zonsondergang genieten.

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Wandeling door Galle, een havenplaatsje met een Nederlandse historie.

Ben je op reis in Sri Lanka, dan mag een bezoekje aan het 36 hectare grote Galle zeker niet ontbreken. Voor niet-Nederlandse bezoekers is het wellicht ‘gewoon een historisch dorpje’. Maar als Hollandse vakantieganger is het zeker interessant én herkenbaar om door de smalle straatjes langs al die oude Nederlandse gebouwen te wandelen. Eenmaal de vestingmuren gepasseerd, lijkt het alsof de tijd even heeft stilgestaan. De sfeer is nog precies hetzelfde als in de 17e eeuw. En is het niet bijzonder, om zo ver van huis een stukje van de geschiedenis van je eigen land te ervaren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu