Wandeling rond Slochteren.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 12,4 km

Een mooie zonnige zondag in oktober.
Bij aankomst bij de Freylemaborg besluiten we om de planning om te gooien en eerst via het bos/park van de borg te gaan.
De Fraeylemaborg is een Groninger borg in het dorp Slochteren en is gelegen op een ongeveer 31 hectare groot landgoed, in aanleg hoofdzakelijk daterend uit de 19e eeuw. Het parkbos is in het begin van de 19e eeuw gewijzigd in de romantische Engelse-landschapsstijl. Het tuincomplex wordt gedragen door een lange hoofdas die door de statige oprijlaan extra nadruk krijgt. Op het voorterrein bevindt zich het schathuis waarin een restaurant gevestigd is. Aan de andere kant staat het koetshuis met paardenstal en orangerie.

We hopen op een heleboel paddestoelen maar de nachtvorst van een paar dagen geleden heeft er voor gezorgd dat er weinig zijn overgebleven.

In het park zien we verschillende kunstuitingen in glas, "Gas in glas", waarmee wordt herdacht dat 50 jaar geleden het Groninger gasveld bij Slochteren werd ontdekt.

Het is een mooi aangelegd park waar je steeds op verrassende doorkijkjes stuit.
Op sommige plekken liggen bijna kunstzinnig gevormde bomen.

We moeten even zoeken naar een plek waar we via de achterkant het park kunnen verlaten en vinden een droge sloot die als pad dient. Nu kiezen we ervoor om niet de lange route via Stootshorn te nemen maar gelijk af te slaan en de richting van Froombosch te kiezen.
We lopen via een fietspad dat overgaat in een niet al te druk bereden asfaltweg.

Carst en Benjamin hebben er zin in!

In de aangrenzende akker zien we een flinke tractor met kipper rondjes rijden. Er blijft een jongen van zo te zien Benjamin's leeftijd in te zitten. Rijbewijs is niet nodig.... Met een flinke vaart en soepel schakelend passeert hij ons.

Even verderop is men druk bezig met de aardappeloogst. De meeuwen hebben een feestmaal!
We komen bij een gebied waarvan we in eerste instantie niet in de gaten hadden wat het precies was. Het blijkt een voormalige turfafgraving te zijn; op een bord staat de naam: De Baggerputten.
De baggerputten zijn in beheer bij en in eigendom van Staatbosbeheer. Het is een beschermd natuurgebied dat zijn oorsprong vindt in de tijd van de verveningen. In tegenstelling tot de rest van de gemeente Slochteren, waar vroeger op grote schaal hoogveen werd afgegraven, is de Baggerputten één van de weinige pekken waar zich laagveen bevond en werd afgegraven.
Vanwege het uitgraven van dit veen, zgn. bagger, heeft het gebied zijn naam gekregen.
In het midden van het gebied zijn de zgn. baggerputten te vinden, in de vorm van langgerekte meertjes. Daaromheen zijn rietlanden, graslanden, hakhoutbossen en bossen aanwezig. Er is een clubhuis van een hengelsport- vereniging, compleet met prijzenkast.
De rest van de wandeling is niet echt spectaculair en omdat we zin hebben in koffie gaan we via de Hoofdweg weer in de richting van de Freylemaborg.
Onderweg stoppen we nog even om een rondje om de kerk te maken. Heel apart: een van de weinige kerken in Groningen waarvan de toren geheel los staat van de kerk.
Op het zonnige terras van het restaurant "De Boerderij" dat is gevestigd in het voormalig schathoes doen we ons tegoed aan koffie met warme appelgebak en tosti's.
In het restaurant kwamen we dit schilderij nog tegen; geen idee of het er hangt vanwege een relatie met de vroegere bewoners.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Een wandeling die oorspronkelijk beschreven staat in de Elmar wandelgids van Groningen.

We hebben hem aardig aangepast dus zijn alleen het idee en de plek overgebleven...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu