Wandeling rond Schoonloo
"het Zwattepad".

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling:8,4 km

De wandeling start aan de rand van het Elpermeer. Het Elpermeer dankt aan de grens van meerdere stroomgebieden zijn oorspronkelijke naam: Zwattewater. Zwatte betekent waterscheiding. De naam heeft niets, zoals vaak gedacht, met de kleur van het water uit te staan. Het Elpermeer is een pingoruïne, een vorstheuvel uit de ijstijd. Frank en vrij ligt de waterpartij midden in het bos.

Met mathematische precisie werden de staatsbossen aangelegd in de eerste helft van de vorige eeuw, een tijd dat het woord ‘recreatie’ amper bekend was. De aanplant van bomen diende drie doelen: het beteugelen van de woeste zandgrond, het bestrijden van werkloosheid en de productie van hout. Dat een halve eeuw later het bos het domein zou worden van de toerist, daaraan dacht niemand. Het kan de toenmalige ingenieurs dan ook niet aangerekend worden dat de bossen lang als monotoon te boek stonden. De keien op de hoeken van de percelen herinneren aan de aanleg. De arbeiders plaatsten ze om er de nummering van de bosvakken op aan te geven. In veel bossen lijdt die nummering een kwijnend bestaan. Gelukkig voorziet in boswachterij Schoonloo een vrijwilliger de nummers op de keien geregeld van een nieuwe lik verf. De routebeschrijving maakt er dankbaar gebruik van.
Hier en daar is er al driftig gekapt. We hebben geen idee waarom er scherpe punten aan de afgezaagde dunne stammen zijn gemaakt.

Onderweg komen we een kudde Schotse Galloways tegen. Katja probeert ze te lokken met een suikerklontje maar ze willen niet...

Geregeld trekken zwanen en ganzen over; reden om de camera's paraat te hebben maar vaak zijn we te laat.

Vergezichten worden afgewisseld met paden door het bos. We hebben gekozen voor de alternatieve en dus iets langere route en lopen een stukje door het stroomdal Elperstroom.
Iemannd heeft blijkbaar zijn frituurpan een natuurbestemming gegeven, je begrijpt het niet...
Als we bij het uitgangspunt terug zijn staat de parkeerplaats vol, toen we op pad gingen stond er een auto. Het doorbrekende zonnetje heeft de mensen naar buiten gelokt

Best wel jammer dat we onderweg geen uitspanning zijn tegengekomen, volgende keer zullen we dus de wandeling iets aan moeten passen.

We besluiten dus om na de wandeling even neer te strijken bij café restaurant Hegeman (5 minuten met de auto bij de rotonde in Schoonloo) en blazen uit bij een lekkere kop koffie.

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze wandeling stond beschreven in het Dagblad van het Noorden van 4 februari 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu