Historische wandeling rond Scheemda

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 10,3 km

We beginnen op een stille zondagmorgen tegenover de Esbörg, een voornaam huis van de destijds gegoede familie Hesse, een familie van handelaren en grootgrondbezitters. Nu doet de Esbörg dienst als Stayokay-hotel; vroeger noemden we dat een jeugdherberg...

Via de Torenstraat, vroeger de voornaamste straat van het dorp komen we bij de kerk met een losstaande klokkentoren. Ze dateren beide van ca. 1515. Daarvoor stonden ze meer noordelijk maar omdat het water van de Dollard steeds meer oprukte zijn ze beide naar hoger gelegen gebied verplaatst. Oorspronkelijk gebouwd als rooms-katholieke kerk is hij sinds 1594 in gebruik als protestantse kerk. Een deel van het meubilair dateert uit het midden van de 17e eeuw, het orgel is uit 1874.
Via een pad tussen twee woonhuizen komen we bij een zwerfkei; een Joods monument ter herinnering aan de Joodse inwoners van Scheemda die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht.
Aan de Diepswal, zien we dat de waard van café de Haven de stoeltjes buitenzet, dit onthouden we...
Bij de haven zien we een bankje dat in Barcelona niet zou misstaan, zou ontworpen kunnen zijn door Gaudi...

De haven ligt aan het oude Trekdiep, vroeger in gebruik voor de dagelijkse beurtvaart van goederen en personen tussen Winschoten en Groningen.
Via een "hoogholtje" komen we op een voetpad dat ons rond de oude pastorie voert. En passant werpen we even een blik op het kerkhof waar een collie Joy heel interessant vindt. Het kerkhof hoorde bij de 13e eeuwse kruiskerk die in 1870 werd afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Even verder passeren we de modern uitziende kerk "De Ontmoeting", gebouwd op de plaats waar de voormalige kerk uit 1874 stond. Van die kerk is alleen de toren blijven staan.

We lopen een stuk langs het Winschoterdiep waarna we op de oudste straat van Scheemda belanden: de "Buiten Eexterweg".

Via de Stationsstraat komen we bij: het station dat nu in particuliere handen is. Er tegenover staat het voormalige Stations Koffiehuis; hier konden de reizigers vroeger hun koetsen stallen.
Goed, via de lange Stionsstraat met zijn vele monumentale woonhuizen gaan we via het centrum en langs de Esbörg over naar de tweede wandeling die ons rond het dorp voert.
We passeren oa. de voormalige strokartonfabriek "de Toekomst", gebouwd in 1908 en gesloten in 1968, waarna de teloorgang van het gebouw volgde. Gelukkig is het sinds 2010 gerestaureerd en heeft het als industrieel monument een publieke functie.

Dit deel van de wandeling is niet echt interessant, we lopen een stukje langs de snelweg A7 , kijken nog even aan de andere kant van het viaduct waar we oa. een boerderij in Zwitserse chaletstijl uit 1860 zien.
We zien ook de Dollards Heerd uit 1873. Heel veel ramen suggereren dat er een boel kamers zijn maar boven zijn nauwelijks woonvertrekken. Met de grote ramen wilden de bewoners de indruk wekken dat het een huis met vele vertrekken was.

Hierna gaan we door de Oosterstraat weer terug het dorp in. Bij de klokkentoren zouden we linksaf moeten slaan, de Torenstraat in maar we gaan even rechtdoor omdat we zin hebben in een kop koffie en tosti's bij café de Haven. (we hebben onthouden dat de eigenaar de stoeltjes buiten zette...)

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we gewandeld voor Landschapsbeheer Groningen en Stichting Groninger Dorpen.
We brengen zo in kaart hoe de route eruitziet, of er rustpunten (bankjes ed.) onderweg zijn, ligt er asfalt
of moet je door het zand baggeren, enzovoort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu