Wandeling Sauwerd-Garnwerd vv.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 12,9 km

We starten bij het station van Sauwerd en lopen eerst een stukje door de buitenwijken naar de provinciale weg. Het is zondagmorgen en nog stil op straat.
Hierna slaan we af naar de buurtschap Hekkum. Hier tref je het nog: koopwaar langs de weg, in dit geval rabarber. Maar: we moeten nog een eind en om nu een bos rabarber mee te slepen gaat wat te ver.

Het Reitdiepgebied waar we doorheen lopen behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. De sterk meanderende rivier de Hunze (nu Reitdiep) verbond Groningen met de zee. In het huidig landschap zijn op veel plaatsen de oude rivierbeddingen nog heel goed zichtbaar, bijvoorbeeld rond het Oude Diepje waar we met deze wandelroute een paar keer langs- en overheen wandelen.
Het kan verkeren: duizenden jaren is de mens druk doende met het beteugelen van het Reitdiep, en nu willen we de rivier weer de vrije loop laten. Met 2,5 miljoen euro steun van de Nationale Postcode Loterij wordt hier het project Laat het Reitdiep weer kronkelen gerealiseerd. In de oude meanders van het Reitdiep zal meer water stromen. Met dit project wordt een oud landschapsbeeld hersteld en laat het landschap zich nog beter ‘lezen’. Mensen kunnen zien en ervaren hoe het eruit moet hebben gezien toen de stad Groningen nog in verbinding stond met de zee. De waterplannen zijn ook gunstig voor de weidevogels. Ze krijgen een betere leefomgeving.

Op plekken waar vee losloopt moet Joy aan de lijn, al was het alleen maar vanwege de wielrenners die we tegenkomen.
En bij de veeroosters moeten we even een stukje tillen.
Aan de andere kant van het Reidiep zijn horecagelegenheden dus steken we bij de Wetsingersluis het Reitdiep over.
De geplande route onder langs de dijk is gesloten dus gaan we via een fietspad en de openbare rijweg naar het buurtschap Krassum. Dan is het nog maar een klein stukje naar Garnwerd waar we dachten via de dijk naar recreatiecentrum Nooren of café Hammingh te lopen maar we komen er pas vlakbij de dijk achter dat dat pad is afgesloten vanwege de nieuwbouw bij Nooren. We komen dus bij café Hammingh terecht; ook niet verkeerd. Op het terras is het goed toeven!

Er is genoeg vertier vanwege de pleziervaart die van het Reitdiep gebruik maakt; de brug wordt geregeld (op afstand) bediend.

Hierna gaan we weer op weg, en we passeren inderdaad geregeld het Oude Diepje. Pas aan het eind van het pad staat een bordje dat de hond aan de lijn had gemoeten....

In Groot Wetsinge lopen we over de Wierde en lezen de historie.
Groot Wetsinge heeft een opvallende weem (pastoriehuis), waarvan de oudste delen dateren uit de 13e eeuw. Het gebouw is zeer vaak gerestaureerd en werd elke 100 jaar ingrijpend gewijzigd. Vanaf 1884, toen de pastorie verhuisde naar Klein Wetsinge (vandaar in 1967 verhuisd naar Adorp), was er ongeveer 100 jaar een smederij (met veehouderij) in gevestigd. In de jaren 1980 verdween de laatste smid en verviel het gebouw. In 2000 werd het gerestaureerd. Deze pastorie is sinds kort door de huidige eigenaren opengesteld voor kleinschalige bijeenkomsten en concerten .

Via het kerkepad vervolgen we onze weg naar Klein Wetsinge waar de kerk er wat vervallen en in onbruik uitziet. We kunnen er in ieder geval niet in.

Tja, dan maar weer verder! We steken de Provinciale weg over en na een tijdje zijn we weer op ons uitgangspunt: het staion in Sauwerd.

Best wel een leuke wandeling!

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we van de Wandelzoekpagina afgehaald.
Omdat we onderweg graag horeca tegenkomen hebben we een kleine uitbreiding toegepast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu