Wandeling Oudemolen-Anloo vv

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 12 km

Oorspronkelijk zouden we in Anloo starten maar vanwege een ongeval bij Zuidlaren werden we van de weg af gedirigeerd en belandden dus in Oudemolen.
Tja, in Anloo (halverwege) is ook een uitspanning dus besloten we om in Oudemolen te starten.
Vlak nadat we de parkeerplaats verlaten zien we de molen "De Zwaluw" voor ons; het is een rietgedekte, achtkantige houten grondzeiler die in 1837 is gebouwd ter vervanging van een omgewaaide standerdmolen. De molen is in 1951 en in 1980/81 gerestaureerd.
Gelukkig breekt na een wat grijs begin de zon door, en dat maakt dat het er allemaal nog vriendelijker uit gaat zien.

We lopen door het stroomdallandschap van de Drentsche Aa, het laatst overgebleven gave beekdallandschap van ons land, een landschap van heidevelden en zandverstuivingen, elzensingels en esdorpen-met-brink en hooilanden die in het voorjaar geel en rood kleuren van de boterbloemen en zuring.
Verbaas u trouwens niet als u nergens een bordje met ‘Drentsche Aa’ aan de oever ziet staan. Zodra een nieuw dorp in zicht komt, neemt de waterloop een andere naam aan, zoals Oudemolensche Diep of Schipborger Diep.

De wandeling voert de meeste tijd over zandpaden, ook geliefd bij groepen mountainbikers. We passeren het landgoed boerderij "De Schipborg". Vanuit de lucht kun je duidelijk de strakke lanen zien. We kunnen alleen maar een foto maken want het hek is dicht.

Ook gaan de menwagens op pad, daarvoor hoef je niet opzij te springen zoals bij mountainbikers; dit gaat heel rustig. En natuurlijk komen we andere viervoeters tegen.

Anloo komt in zicht en in Anloo dient zich een dilemma aan: neerstrijken op een geheel leeg terras dat er winderig uitziet of op een beschut terras in het zonnetje? We volgen het voorbeeld van mensen die voor het zonnetje hebben gekozen en strijken neer op het terras van Popken-Hollander waar we al eens eerder geweest waren. Koffie met gebak (en voor één deelneemster een patatje...)
De uitbater van "De Koningsherberg" krijgt het misschien later op de dag drukker.

Anloo is landelijk gelegen tussen het "Stroomdallandschap van de Drentsche Aa", de Hondsrug, het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos.
Het dorp heeft een rijke historie waarin de eeuwenoude beeldbepalende Magnuskerk, gesticht rond 800 na Christus, nog steeds een belangrijke rol speelt.

Onderweg komen we nog een koppel Schotse Hooglanders tegen, compleet met neuspiercing...
Met een hond (ook al is hij aangelijnd) mag je de "Gasterse Duinen" niet betreden dus kiezen we voor een smal paadje even verderop.
Een gelukje want we kunnen een paar close-ups maken van twee rondwandelende ooievaars.
Plots komen er vier reeën aangehuppeld waarvan eentje zich afscheidt en zo te zien de weg vraagt aan de ooievaars.... Hij/zij loopt gewoon langs de ooievaars, keert om en gaat er samen met de rest vandoor. Genieten.

Kort na deze ontmoeting komen we weer aan in Oudemolen.

Een geslaagde wandeling!

 

 

 

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Een samenraapsel van wandelingen die we al eerder in dit gebied liepen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu