Wandeling in het Oldambt:
Rond Nieuw Scheemda

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 17,5 km

Op een wat druilerige vrijdagmorgen vertrekken we vanaf de parkeerplaats voor café-Dorpshuis 't Schoevertje. Deze vroegere doorrit voor koetsen is al sinds 1850 een centraal ontmoetingspunt van Nieuw Scheemda en 't Waar. In 1926 is het pand afgebrand maar weer herbouwd. Als wij vertrekken is het nog dicht.
We lopen via de Hamrikkerweg het dorp uit en pikken een klein stukje van
't Waar mee waar galerie "Waarkust" is gevestigd.
Het pad in de routebeschrijving nadat we een gemaal zijn gepasseerd bestaat niet en we kiezen dus voor een dam langs het water die perfect weer op onze route aansluit.

Een beetje glibberig "hoogholtje" brengt ons bij een fietspad dat onder langs de dijk rond het "Hondshalstermeer" loopt. Een infobord bij een picnickbankje leert ons meer over flora en fauna en het ontstaan; een oorspronkelijk een waterberging.

Bij de kruising met de provinciale weg N362 hebben we de keuze: snel oversteken of via de in de routekaart aangegeven "veilige oversteek", onder de weg door. We kiezen voor die laatste optie.

Aan de overkant gekomen lopen we langs boerderijwinkel Molema waar je streekproducten kunt proeven en kopen.

In Nieuwolda missen we een afslag.....
We keken meer op de routekaart dan in de beschrijving en hadden rechtsaf gemoeten bij de Oud-Nieuwlandseweg. Nu liepen we het dorp in op zoek naar herkenningspunten. Een vriendelijke postbestelster wist jammer genoeg niet waar de Oud-Nieuwlandseweg te vinden was. In de GPS zagen we een pad dat met de route overeenkwam en het leek toch nog goed te komen.
Bij het hoogholtje over het Termunterzijldiep hebben we het idee dat we wel de route lopen maar "verkeerd om", het begint nu trouwens erg mooi weer te worden.

Bij Eetcafé de Brug nemen we een hartige hap en worden door de enthousiaste eigenaar bedolven onder informatie en wandelingen in de regio.

Langs een dierenweide en gemaal De Hoogte (met nog werkende Brons motor uit 1935) verlaten we de dorpskern en via een fiets/wandelpad komen we weer op de splitsing uit waar we verkeerd waren gelopen.

We kunnen het niet laten om dit imposante voorhuis van deze boerderij op de foto te zetten.

Na het oversteken van de N362 lopen we een saai stukje langs de asfaltweg naar 't Waar. We passeren het kinderwagenmuseum dat is gevestigd in een fraaie Oldambtster hereboerderij uit 1905.

Vlak voor 't Waar zien we een roestig kunstwerk langs het water en we lopen via alweer een hoogholtje het verstilde dorpje in.
Na 't Waar gaan we weer in de richting van Nieuw Scheemda, langs het Termunterzijldiep met een mooi uitzicht op de Barlagenpolder die in 1970 is omgetoverd in een mooi stukje natuurgebied.

Ook langs het Diep: het Swieneparredies waar varkens van hun oude dag kunnen genieten.

Aan het eind van het fietspad gaan we rechtsaf weer Nieuw Scheemda in en komen weer langs de mooie kerk uit 1661 met Snitgerorgel; in eigendom van de Stichting Groninger Kerken.

Verrassend leuke wandeling!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Voor de stichting Stichting Wandelen Groningen ("www.groningenloopt.nl") controleren we twee wandelingen in Oost-Groningen/Oldambt. Dit is de eerste: "Verrassende bedrijvigheid" die inderdaad verrassend leuk is en ons door een mooi historisch cultuurlandschap voert. Bij café de Brug in Nieuwolda leren we van de enthousiaste eigenaar de betekenis van het woord "Hamrik", hetgeen zoveel inhoudt als de gemeenschappelijke bezittingen (percelen grond) van een buurtschap,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu