Wandeling Norg (west)

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)
Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 11,1 km

Vanwege allerlei redenen (meest lichamelijke ongemakken) was er dit keer een heel klein groepje die-hards dat de elementen durfde te trotseren.

Er waren stevige regen- en hagelbuien en dito opklaringen voorspeld maar een beetje bikkel trekt zich daar niets van aan (van die regenbuien dus).
De wandeling die we vandaag hebben gedaan komt van www.gpstracks.nl en voert ons door Norg en omstreken.

 

Startpunt was de parkeerplaats voor "de Norgerberg" en we werden eerst in de richting van Norg geleid.
Daar zagen we een huis (boerderijtje) waar Rein in een grijs verleden door omstandigheden eens de nacht had moeten doorbrengen.

 

Norg heeft twee molens: de "Noordenveld"een achtkantige stellingmolen uit 1878 die nog op vrijwillige basis voor het malen van graan wordt gebruikt (klik hier voor een beschrijving) en de molen "De Hoop", ook een achtkantige stellingmolen uit 1857, voor een beschrijving met foto's van de speciale wieken (systeem Bilau) klik hier.

Verslagje van de wandeling

klik op de foto's voor een vergroting

Bijna aan het eind en vlak voor we in een daverende hagelbui belandden zagen we dit bord.
Volgens de een is een halve hectare best wel veel, de ander bestreed dat waarna de discussie begon wat nu precies een halve hectare is.
Simpel: een hele hectare is 10000m² (100x100m), dus is een halve hectare 5000m² (en dat is geen 50x50m want dat is slechts 2500m²....).

 

De wandeling was grotendeels beschut maar af en toe moesten de regencapes uit de tas gehaald worden en liepen we verder, vermomd als kabouters.

We zien vanuit de verte de ondergrondse gasopslag bij Langelo liggen.
De druk in het grote gasveld van Groningen is tegenwoordig zo laag geworden, dat deze op dagen van strenge kou niet meer voldoende is. Er kan dan niet meer voldaan worden aan de zogeheten piekvraag. Om dit op te lossen, zijn er in Nederland drie gasvelden geschikt gemaakt voor gasopslag onder hoge druk die hierin kunnen voorzien. De andere twee velden waarin gas wordt opgeslagen liggen bij Grijpskerk in Groningen (industrieel gas) en bij Alkmaar in Noord-Holland (van de maatschappij Amoco). Bovengronds is in Langelo een grootschalig industrieel complex gerealiseerd.

Het complex heeft in 2000 de Drentse Welstandsprijs gekregen. Deze prijs werd uitgereikt door Margreet de Boer, als Commissaris van de Koningin in Drenthe tegenstander van de locatie bij Langelo, later als minister verantwoordelijk voor de aanwijzing van de locatie.
Toegegeven: ik kan niet zeggen dat het geheel daverend uit de toon valt; het geheel is vrij aardig opgenomen in het landschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Overzicht Norg (west) wandeling in Google Maps