Wandeling Noordlaren

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 13,8 km

Deze zeer afwisselende wandeling gaat door het redelijk authentieke Noordlaren, over de eeuwenoude Es, door het Noordlaarder Bos, door het natuurgebied 50 bunder en over de Es weer terug.
Alle elementen zitten erin: bos, heidevelden, weidse uitzichten, akkers met graan e.d., een galgenheuvel, hunebed, Schotse Hooglanders, schietheuvel, molen, tankgracht, lakenvelders.
Er kan een uitbreiding van 4 km door de Oostpolder aan toegevoegd worden.

Het weerbericht geeft aan dat we waarschijnlijk nog niet veel last zullen krijgen van de regen en als we vertrekken is het mooi weer! Er zijn twee vliegvissers druk bezig bij het haventje.

We lopen een klein stukje door Noordlaren en gaan dan via goed beloopbare paden richting Noordlarense Bos waar het grootste deel van de wandeling doorheen gaat. Het is eind 19e eeuw als productiebos aangelegd. Tegenwoordig wordt er periodiek flink gekapt om ruimte te maken voor bomen als eik en beuk om zo uiteindelijk een meer natuurlijk bos te creeëren.

Onderweg worden de tassen overhoop gehaald op zoek naar pillen tegen een voorzichtig opkomende hoofdpijn. Jammer dat we die nu net niet bij ons hebben! Niet teveel met het hoofd schudden is het devies...

Dit is het noordelijk deel van de hondsrug en is het beleven waard. Interessant is nog te weten dat de hondsrug geen overblijfsel van de ijstijden blijkt te zijn. Archeologisch bodemonderzoek wees uit dat deze langgerekte heuvelrug (van Emmen tot in de stad Groningen) al ver voor die tijd bestond. Het oostelijk gelegen riviertje de Hunze daarentegen kreeg zijn tot tien kilometer brede dal door enorme hoeveelheden wegstromend smeltwater en schijnt ooit zo'n 45 meter diep te zijn geweest.

De 50 bunder is een natuurgebied met een heideveld met eeuwenoude karrensporen en een meer recente tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. Hier grazen een stel Schotse Hooglanders die je vriendelijk doch argwanend staan aan te staren.

Deze koeien zijn geen Schotse Hooglanders maar het leek of er eentje zijn mannen stond toe te spreken.

In het bos zijn de paden af en toe wat minder goed beloopbaar (beetje zompig) maar er zijn genoeg omweggetjes naast het hoofdpad. De routebeschrijving waarschuwt ervoor maar we zijn creatief en komen redelijk droog steeds weer om de valkuilen heen.

Het begint na anderhalf uur zachtjes te regenen en die regen wordt naar het einde toe steeds erger (Het tempo begint gaandeweg ook steeds hoger te worden) waardoor we toch redelijk doorweekt weer bij het eindpunt aankomen.

In het haventje worden in de stromende regen net twee rubberboten te water gelaten waarvan eentje met een flinke motor. We kijken toe als die boot net niet achterover klapt bij het wegvaren, geen oefening in reddend zwemmen dus...

In het Oude Veerhuis kikkeren we weer een beetje op met warme chocolademelk en/of koffie, al dan niet met een schot drank erin. Er staan een paar exotische koffienamen op de drankenkaart en die smaken goed!

 

Moe maar voldaan gaan we weer huiswaarts...

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Een wandeling die is uitgekozen omdat ze redelijk beschut is in verband met de kans op een regenbui.
Hij is opgezet door de eigenaar van café-huiskamerrestaurant “Het Oude Veerhuis” aan het haventje van Noordlaren aan de Meester Koolweg.
Hier begint en eindigt de wandeling ook, de beschrijving is duidelijk van opzet en dat hebben we ook tegen de uitbater gezegd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Wandeling Noordlaren