Wierden en weiden

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 10 km

Deze wandeling hebben we trouwens enigszins omgebouwd want we zijn gewend om halverwege altijd een rustpunt met koffie te hebben en denken dat in Niehove te vinden; het café de Driesprong in Kommerzijl is pas om 14:00 uur open...
We beginnen dus in Kommerzijl. Dit dorp is genoemd naar de "koamer" bij de uitwateringssluis. Schepen lagen in deze kom te wachten tot dat de sluis bij voldoende laag water openging. Het was een vissershaventje. De eerste sluis is in de zestiende eeuw gebouwd met afbraakstenen van het klooster van Aduard. Er is een parkeerplaats bij de begraafplaats waar we starten. We kiezen het schelpenpad dat rond de nieuwbouwwijk van Kommerzijl voert (we wijken dus iets af van de originele wandeling die ons langs de hoofdweg wil leiden) en komen op de Pamaweg, met aan de rechterkant de uitgestrekte boomgaard van "Oudenbosch".

Aan de linkerkant is een slaperdijk met hier en daar een doorkijk (coupure, waarin vroeger houten balken werden geplaatst bij stormweer).
Via het gehucht Gaaikemaweer waar in de zeventiende eeuw een dooperse vermaning (Mennonietenkerkje) stond lopen we naar Niehove. Via de Kloosterweg lopen we naar de Kerkstraat waar we bij café Eisseshof op het terras uit de wind koffie met zelfgebakken appeltaart nemen... Natuurlijk nemen we hierna ook even een kijkje in de kerk, die tot 1830 omgracht was. Deze kerk stamt uit 1230. Hier stond eerder een houten kerk, de Liudgerkerk.
Niehove heette vroeger Suxwort (zuidelijke wierde). De wierde heeft een radiaire structuur die lijkt op een wagenwiel waarvan de kerk de naaf is. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat circa 200 voor Christus al bewoning was op deze plaats.
In 1910 waren er trouwens nog 21 winkels waaronder kruideniers, slagers, schoenmakers en café's waarvan café Eisseshof (uit de zeventiende eeuw) als enige over is.

Via Tilstok verlaten we het dorp en steken via een hoogholtje het Niehoofsterdiep over. We kiezen ervoor om niet het Oebele (gras)pad te volgen want we hebben een hond bij ons en dat loopt niet lekker tussen het vee.

Dus gaan we voor het betonnen fietspad dat op de plaats ligt van een voormalig kerkepad. Het voert ons langs de Heereburen naar de Oude Dijk, die vroeger diende om het achterland te beschermen tegen hoge waterstand in het Kommerzijlsterdiep.

Hierna komen we weer uit op de Heereburen en aan het eind daarvan slaan we linksaf en passeren weer de boomgaarden van Oudenbosch.

Hierna linksaf de nieuwbouwwijk in waarna we uitkomen op de kade van het Kommerzijlsterdiep. Een schelpenpad leidt ons langs het diep naar een hoogholtje. We steken het diep over en na korte tijd zijn we bij ons uitgangspunt aangekomen.

Nu hebben we nog even tijd om een kijkje op de begraafplaats te nemen, gesitueerd rond een oude treures van 150 à 200 jaar oud.
De begraafplaats dateert uit 1811, maar wordt niet meer gebruikt sinds 1962.
Er wordt alleen nog noodzakelijk onderhoud door de gemeente gepleegd.

Leuke wandeling al had het een paar graden warmer mogen zijn...

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route komt uit het boekje "Wandelen in Grunnen".

Startcoördinaat: N53 17.040 E6 19.541

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu