Puzzelwandeling
rond de Ennemaborg in Midwolda

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 5,4 km

Het is een zonnige zondag als we aankomen bij de Ennemaborg in Midwolda.

De Ennemaborg is sinds 1965 in bezit van de Stichting "Het Groninger Landschap" en is sinds die tijd geleidelijk aan gerestaureerd.
De vroegste gegevens over de Ennemaborg dateren al uit 1391, als er melding wordt gemaak van een steenhuis met gracht in een woest en leeg gebied. De bouwer daarvan was Sebo Ennens, ook wel Sebo Ennema genoemd. De bekendste familie die er gewoond heeft is het geslacht Hora Siccama.

Het park bij de borg is nu in barokstijl ingericht en is in het voorjaar op zijn mooist als de vele stinsenplanten bloeien, zoals oa. bosgeelster, boshyacinth en winterakoniet.

De borg is verhuurd en niet toegankelijk voor publiek

De tocht start bij de werkschuur waar we uitleg en een puzzelformulier krijgen.
We moeten even wachten tot degene die voor ons is een eindje op weg is, anders zou je klakkeloos achter elkaar aanlopen.
De puzzeltocht is opgedeeld in twee delen; een deel als puzzeltocht met vragen en een gedeelte om te wandelen; deze zijn ook los van elkaar te doen.

Er is ook een vraag over dit beeld, aan het begin van de wandeling.

Sinds 1981 wordt het bos begraasd door Konikpaarden. Deze stammen af van het wilde Tarpanpaard, dat reeds uitgestorven is. Ze kunnen tegen extreme weersomstandigheden, zonder dat ze bijgevoerd hoeven te worden en hoeven 's winters niet op stal. De mest vind je overal!

Die mest heeft een bijkomend voordeel: ze trekt kevers en regenwormen aan en die worden graag gegeten door de das, het is dus een ideaal gebied daarvoor.

De Konikpaarden eten ook de bast van bomen waardoor er van tijd tot tijd een boom afsterft. In het dode hout leggen boktorren eitjes en deze eitjes en de boktorren zelf worden ook met graagte door de das gegeten.

Het bos is na 1850 opgezet als produktiebos; grotendeels strak in het gelid. Omdat de grond te nat is voor eiken zijn deze destijds op wallen geplaatst.
In november 1972 en april 1973 is er tijdens zware stormen grote schade aan het bos toegebracht. De meeste gaten die toen in het bos zijn onstaan zijn inmiddels weer ingeplant.

Het koetshuis vlakbij de ingang is omgetoverd tot restaurant.

Een leuke puzzeltocht en wandeling en we komen dus voldaan bij het eindpunt aan, daar werden we in de werkschuur getracteerd op (naar keuze) heerlijke erwtensoep of warme chocolademelk.

 

 

We zijn ook gelijk maar donateur geworden, het is voor een goed doel!
De kosten: € 18,00 per jaar en je krijgt er ook nog een mooi boek bij!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

In een mededeling in de krant gezien: een puzzeltocht rond de Ennemaborg in Midwolda,
georganiseerd door stichting Het Groninger Landschap.
Ideaal voor een zonnige middag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

bekijk in Google Maps