Leekstermeer wandeltocht 15 km

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 17,8 km

Leuke wandeling die we lopen met een goed doel in het achterhoofd; een ziekenhuis in de Oekraïne. Aangezien er door een deel van de familie enig Oekraïens bloed stroomt komt dat mooi uit!

We passeren na de start bij landgoed Nienoord het hoogholtje over het Leeksterhoofddiep tweemaal.; een keer aan het begin van de 15 km en een keer als we er twee derde hebben opzitten.

Het open water van het Leekstermeer, de oeverwanden, de weiden en poelen vormen de leefomgeving van weidevogels als de tureluur, grutto en kievit. Ten noorden van het meer bevindt zich een heus moerasbos waar buizerds en haviken heersen. De combinatie water, weide en bos zorgen voor onverwachte afwisselingen wanneer je door het gebied wandelt.

Onderweg zien we een Border Collie een kudde schapen drijven, het blijft een mooi gezicht.

De route hebben we bij ons op een kaart en middels een routebeschrijving en verder staan er op strategische punten begeleiders die er voor zorgen dat we de juiste richting op gaan. We denken dat we de laatsten zijn maar er schijnen ondanks de goede beschrijving ook mensen de weg kwijtgeraakt te zijn en die moeten nog achter ons lopen.

Er is onderweg op twee plaatsen de mogelijkheid om iets te gebruiken, één is bij het meer bij paviljoen Cnossen waar we koffie en tosti's bestellen.
Omdat er wat extra wensen zijn omtrent de inrichting van de tosti's gebeurt wat we al gedacht hadden: de bestelling komt incompleet aan... Verder verstaan ze hier onder tosti twee warme puntjes brood waarvan we niet weten of ze in een tosti-ijzer hebben gezeten. De Triangel (soort tosti Hawaii) is daarentegen wel goed maar heeft weinig met een tosti te maken...

Onderweg is er verder de mogelijkheid om even op een bankje uit te blazen.

Vlakbij natuurcamping de Hondenhoek is er nog een stempelpost (dorpshuis Lutjehonk) waar we (gratis) van twee vriendelijke dames een lekkere appel en een flesje water kunnen krijgen.

Het waterrijk gebied leent zich ook heel goed voor watersporten zoals kajakken, we komen meerdere groepen op het water tegen.

De bewegwijzering aan de waterkant laat meerdere afstanden tot te bevaren plaatsen zien.

Een van de kerkjes die we tegenkomen is die van Lettelbert, we maken een rondgang over het kerkhof en kijken of er bekende (familie) namen op de zerken staan.

Middelbert heeft ook een mooie kerk, daar is een dienst aan de gang als we langs komen.

We gaan dus pas een kijkje nemen als die afgelopen is. Probleempje is dat de beheerder de deur voor ons dichtgooit. Tegen betaling van een euro per persoon zouden we naar binnen mogen.
Als we zeggen dat we lid zijn van de Stichting Groninger Kerken wil hij een pasje zien. Die hebben we natuurlijk thuis liggen en dus mogen we er niet in. Misschien heeft hij een paar slechte ervaringen met bezoekers gehad....

Maar de wandeling was mooi en de beschrijving die we van het gebied hadden gekregen was goed want we hebben weer een hoop geleerd. Het is teveel om in dit verslagje te gaan verwerken.

Moe maar voldaan komen we weer bij Nienoord aan en krijgen daar de welverdiende medaille!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

De opbrengst van deze wandeltocht is geheel bestemd voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor het opknappen van het ziekenhuis van Murovani in de Oekraïne. Dit ziekenhuis met 300 bedden is erg belangrijk voor de 35.000 inwoners in haar verzorgingsgebied, maar verkeert in een slechte staat waardoor het niet goed functioneert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Bekijk in Google Maps