Wandeling Leek-Nienoord

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 14,2 km

De weerberichten lijken goed, geen regen en een zonnetje.
Dat klopt maar ten dele..
Het eerste deel van de wandeling gaat door bosrijk gebied, beheerd door de "Vereniging tot behoud van Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving”.
We voelen slechts af en toe een druppel en later breekt toch af en toe het zonnetje door.

Het is even wennen dat Carst er niet meer is en Joy, onze "Poolse Scheepsherder" nu om ons heen dartelt.

Midden in het gebied ligt een romantische ronde vijver, waar gele plomp en waterlelie bloeien.

Verscholen tussen het groen ligt een vennetje: een pingoruïne. Stobben uit dit "vennetje", ook wel het Vagevuur genoemd, bleken 8000 jaar oud te zijn. Vroeger werd hier veen gestoken.

Het is rond het vennetje aardig drassig. Een andere wandelaar durfde het niet aan maar wij hebben wel erger meegemaakt en gaan stug door. Uiteindelijk valt het allemaal wel mee.

Na een rondje door het bos waar we ook nog wat grazers zien lopen we een stukje over het fietspad langs de drukke J.P. Santeeweg. Het duurt even voor er een beetje ruimte in het verkeer is zodat we over kunnen steken. Het kan Joy niet vlug genoeg gaan; hij moet weinig van auto's hebben.

Via Leutingewolde gaan we langs het natuurgebied "De Onlanden", dit gebied kan ook worden gebruikt als waterberging.
Er is op de route geen horeca; de beschrijving maakt wel gewag van een mogelijkheid aan het Leekstermeer maar dat betekent een omweg van 3,4 kilometer en dat gaat net even te ver.
Joy vliegt intussen moeiteloos over sloten heen....

Langs de Meerweg bij Nietap zien we een ooievaarsgezin, dat vraagt om een foto.
Bij het Leekster Hoofddiep gaan we even in de fout. De routebeschrijving is niet duidelijk of we voor of na het bruggetje moeten afslaan. Omdat de route ons mooier lijkt slaan we dus voor het bruggetje af maar als we in de verte geen brug meer zien besluiten we terug te gaan. Achteraf blijkt dat een goede keuze te zijn geweest.

We zien het kerkje van Midwolde in de verte liggen maar maken geen gebruik van de mogelijkheid om daar naar het theehuis te gaan.

We kiezen voor de lange laan naar Nienoord. Opvallend is dat om bijna elke boom een sjaal is geknoopt: een protest tegen de voorgenomen kap van de bomen in het kader van een revitaliseringsprojekt met Europese subsidie.
Volgens omwonenden is kap echter onnodig.

Bij het restaurant van Nienoord worden we er door een vriendelijke ober op gewezen dat Joy niet mee naar binnen mag. (regels van het museum) Hij wijst ons er op dat het op het terras aan de achterkant echter wel is toegestaan en daar laten we ons een kop koffie goed smaken! En als de zon zich af en toe even laat zien is het er goed toeven.
Hierna nog even het laatste stukje naar de auto die op de Bosweg midden in Leek is geparkeerd en we hebben het weer gehad.

Leuke afwisselende wandeling!

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we op internet gevonden, op http://blog.fokkio.nl .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu