Wandeling Lauwersmeer nr. 2

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 12,8 km

We hebben de route wat aangepast want hij liep vaak langs de rand van het oefenterrein; door mul zand. We konden ook niet langs de buitenkant van de dijk want we hadden (dom, dom) Carst, onze Golden Retriever meegenomen.
Die moest dus over het hek heengetild worden....32 kilo hond.

De weg langs de binnenkant van de dijk is dus een alternatief maar is wat saai dus gaan we zo snel als de mogelijkheid zich voordoet het zandpad op dat rond het oefenterrein in de Marnewaard loopt.

Op dit terrein bevindt zich een schietbaan voor pantservoertuigen en er is tevens een oefendorp "Marnehuizen" waar oorlogssituaties geoefend kunnen worden (denk aan Uruzgan).

Vanuit een van de uitkijktorens die op strategische plaatsen zijn opgesteld heb je een mooi uitzicht over het uitgestrekte terrein.

We hadden al eerder in de gaten dat er iets bijzonders te doen was en konden in de verte al een groot kampement zien staan.

Het betrof het Noordelijk Pinksterkamp van Scouting Nederland.
De 78e editie alweer en heel groot van opzet!

We hebben op 2/3 van onze wandeling een stukje van het kamp bekeken en hebben ons verbaasd over het massale gebeuren. Ettelijke duizenden mensen....en geen wanklank gehoord of gezien! Mag in deze tijd toch wel uniek genoemd worden!

We hebben de route dus gaandeweg steeds aangepast om hem wat afwisselend te maken; soms dus over open vlaktes en dan weer door bebost terrein.
Van tijd tot tijd even pauzeren voor wat water, wat worteltjes, een rijstwafel of de overheerlijke door Katja meegebrachte krentebolletjes.
De rokers steken er een sigaretje bij op; tja, net waar je voorkeur naar uitgaat.

Hier en daar komen we wat punten tegen die we herkennen van een vorige wandeling, zo ook de "uitspanning" "Bosveld" waar we een kop koffie nemen.
Later nemen sommigen ook nog een overheerlijk softijsje.

Bij de haven moest er weer een hond over het hek worden getild.

Lauwersoog staat bekend vanwege zijn visafslag en een aantal visrestaurants. Een groot deel van de Noord-Groningers en -Friezen komt hier in het weekend een visje halen.

Wij kwamen terecht bij Visser Vis en hebben daar een lekkere visplate gehad!

En vervolgens zeggen we tegen elkaar: "dat moeten we vaker doen".

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Vol goede moed begonnen aan de wandeling met eindelijk de vaste kern weer bij elkaar.
In verband met het mooie weer hebben we weer gekozen voor een route in het Lauwersmeergebied die we gevonden hebben op GPS tracks.nl. Een beetje frisse zeewind en wat beschutting door bomen want de zon zou weer uitbundig gaan schijnen.
Het Lauwersmeer is ontstaan nadat op 25 mei 1969 alle 150 kleppen in de nieuw gemaakte afsluitdijk dijk tegelijk geheel zijn gesloten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Bekijk de wandeling in Google Maps