Wandeling bij Hooghalen (oostelijk deel)

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)
Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 10,4 km

Deze wandeling is door een aantal inwoners van Hooghalen uitgezet.
Dit lazen we in het Dagblad van het Noorden, ook dat routekaartjes bij oa. café restaurant Napoleon te krijgen waren.
Dus in de auto naar Hooghalen en onder het genot van een kop koffie de route bekeken. Omdat het wat miezerig weer was hebben we besloten om de oostelijke route te nemen omdat die voor een groot deel door bos voert. Er is ook een westelijke variant maar die gaat meer over open vlaktes.

Als we de weg en de spoorbaan zijn overgestoken passeren we even later bungalowpark "Het Grote Zand". Op het pad waar we nu lopen lag in de tweede wereldoorlog een spoorbaan via welke vele Joden van en naar Kamp Westerbork zijn getransporteerd.
We vervolgen onze weg, lopen niet helemaal volgens de route omdat de rode routelijnen op de kaart recht zijn en het pad kronkelt waardoor we een beetje in de war raken. Jammer dat het toen we via het heideveld onze wandeling vervolgden steeds een beetje meer begon te regenen.

Net als we elders op heidevelden aantreffen: ook hier een kudde Schotse Hooglanders die er vervaarlijker uitzien dan ze zijn. Ze worden gebruikt om de vergrassing van de heide tegen te gaan.
We lopen eerst via een karrespoor over de hei en slaan linksaf terwijl we rechtsaf hadden gemoeten. Dat betekent dat we een omweg maken. De kaart is door de regen dan al goeddeels in een andere vorm overgegaan....

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

Hier zijn we vlakbij het Meeuwenveen (Meeuwenplas), een ven dat eens geheel met veen was dichtgegroeid. Omdat veen (turf) een goede brandstof is, is het ven diep uitgegraven en groeit dus niet snel meer dicht. De plas is lange tijd in de winter als ijsbaan gebruikt.
Rein was wat achterop geraakt vanwegen een sanitaire stop en dan is het stevig aanpoten om er weer bij te komen...

Even later passeren we het infocentrum van Kamp Westerbork.

Ondanks de regen hielden we de moed er wel in en klaarde het langzamerhand een beetje op. Anneke en Caroline zagen we dus ook weer in de bekende aanvalshoudingen foto's maken.
In het veld liggen twee grafheuvels, die hebben we dus gemist.

Als we het open stuk tussen twee stukken bos oversteken (het is droog!) zien we een koppel paarden die er om vragen om geaaid en gefotografeerd te worden.

Omdat de wandeling langer duurt dan gedacht korten we hem wat in en wijken af van de routekaart; later pikken we die weer op.

Bijna aan het eind van de wandeling: we passeren het "Zwarte Schuurtje", ooit door Staatsbosbeheer gebruikt voor opslag van gereedschap.
In de Tweede Wereldoorlog heeft bosarbeider Hilbert Eising hier een Joods meisje enkele dagen verstopt, ze was ontsnapt uit Kamp Westerbork. Tot aan het eind van de oorlog heeft ze bij de familie Eising ondergedoken gezeten.
Hierna worden de sokken er stevig ingezet en gaan we op weg naar het eindpunt:
café Napoleon in Hooghalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandeling Hooghalen (oost)