Wandeling rond Garsthuizen

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 15,4 km

Een wandeling met als begin- en eindpunt het dorp Garsthuizen.
Waarom? Wel, we hebben daar negen jaar gewoond en in die tijd hebben we de omgeving nooit zo goed verkend.
Dus: terwijl de weersvoorspellingen temperaturen boven 30° voorspellen gaan we voor ons doen vroeg op pad. We parkeren de auto halverwege de parallelweg van de Eemshavenweg bij de eenzame schuur en lopen in de richting van Westeremden.
Bij de Aylsumaheerd hangen allerlei wervende teksten over workshops ed.
Westeremden is een wierdedorp met een radiale structuur dat in de vroege middeleeuwen is ontstaan aan de Fivelboezem.
In het jaar 945 wordt Westeremden al beschreven in lijsten van de abdij Fulda.
Het heet dan nog Emedun; later werd het Emetha en daarna Emden. Ergens in de 17e eeuw werd het veranderd in Westeremden omdat in  Ost-Friesland in Duitsland ook al een Emden lag (de etymologie ligt nog iets ingewikkelder).
Ooit lag Westeremden aan zee maar de haven slibde dicht en is uiteindelijk in 1219 gedempt. (bron: Westeremden.eu). We lopen langs het dorpshuis (de voormalige kosterij die gelukkig van de sloop is gered) en via de begraafplaats bij de kerk verlaten we de wierde.
Tot onze verrassing zien we een Rustpunt! Hier nuttigen we wat drankjes uit de zelfbedieningskoelkast maar we hebben net niet genoeg kleingeld bij ons. Het tekort wordt ons kwijtgescholden; AARDIG!

We gaan verder naar Zeerijp. Nadat we bij het dorpshuis koffie met een broodje en tosti's (die wel een beetje meer doorbakken hadden gekund..) hebben genuttigd kijken we nog even in de Jacobuskerk, een romanogotische kerk uit de veertiende eeuw . Het bakstenen gebouw was oorspronkelijk gewijd aan de apostel Jacobus , tegenwoordig is het een Hervormde kerk, die ook nog als zodanig in gebruik is.
De kerk van Zeerijp beschikt over een beroemd en wereldwijd bekend orgel. Dit orgel, in 1651 gebouwd door Theodorus Faber, is een van de belangwekkendste instrumenten van de provincie Groningen. Het is in 1978-1979 volledig gereconstrueerd door de orgelbouwers Blank te Herwijnen en B. Edskes in Zwitserland en is weer in oorspronkelijke toestand teruggebracht.
De losstaande toren, die uit dezelfde periode dateert, heeft een open doorgang. De toren heeft twee grote klokken, beide daterend uit 1502.
Terwijl wij foto's maken, moet Joy even wachten en dat doet hij keurig.

We verlaten Zeerijp en besluiten om niet rechtstreeks naar Garsthuizen te lopen maar een omweg te maken.
Via kleipaden door de velden komen we uit op de Dijkumerweg. We passeren B&B De Diek'n waar het terras zeer uitnodigend wenkt maar we zijn al twee keer gestopt....
Sterk zijn! Even later passeren we het bruggetje over het Garsthuizermaar. Natuurlijk tijd om elkaar op de foto te zetten.
Even later zit Carolien uit te blazen op een bankje bij de haven van Garsthuizen; we moeten nu niet zo ver meer.

Langs het Coolmanspad komen we in Garsthuizen. We kijken nog even bij de voormalige Basisschool die inmiddels is omgebouwd tot woonhuis.
Verder is het op deze zondagmiddag uitgestorven.
Heel jammer dat de reddingsactie voor de kerk via de TV niet is binnengehaald; het bouwwerk staat er zeer troosteloos bij. Misschien dat er ooit nog redding komt?
We kijken even bij ons "oude" huis en zien daar nog steeds het hek staan dat ooit met behulp van vader/schoonvader is geplaatst.

We hadden de auto beter bij het begin van de parallelweg neer kunnen zetten; nu moeten we het laatste stuk onder de onbarmhartige zon terug.

Maar: een leuke wandeling!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we zelf bedacht.
Coördinaten beginpunt: (aangepast)
N53 22.020 E6 42.170

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu