Wandeling rond Garnwerd

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 18,1 km

We beginnen op de parkeerplaats tegenover de molen van Garnwerd, een achtkantige stellingmolen uit 1851.
We volgen een fietspad langs het Reitdiep dat door de velden kronkelt.
De oorsprong van het Reitdiep is de samenkomst van twee Drentse rivieren: de Hunze en de Drentse Aa, de eerste stroomde links om de stad en de Aa rechtsom en ze kwamen vervolgens samen. In 1551 werd dit water het Reitdiep genoemd. In 1877 werd de rivier bij Zoutkamp van de zee afgesloten. De nutteloze zeedijken naast het Reitdiep worden nu slaperdijken genoemd.
We kruisen eerst het Sauwerdermaar met een in onbruik geraakt sluisje (Wetsingerzijl) en hierna lopen we nog een stukje langs het Reitdiep en steken bij de Wetsingersluis over.
Via keurige (fiets)paden lopen we naar het Aduarderdiep en steken dit via een “hoogholtje” over.
We volgen de Meedenerweg en zien in een bocht een paar schaapjes die toch wel veel gelijkenis met een kleine hond hebben.
De Meedenerweg houdt op een gegeven moment op en de track leidt ons via een fietspad naar het kerkje van Fransum dat op een wierde ligt

Door de stijging van het zeespiegel wierpen de bewoners verhogingen op om droog te kunnen wonen. Totaal waren er in Groningen 650 van deze wierden. Bekende wierde-dorpen zijn Ezinge, Garnwerd en Niehove. De strijd tegen het water is ook terug te vinden in binnendijken, historische sluizen (ook wel Zijlen genoemd) en door de natuur gevormde sloten die direct het water op het wad loosden. Vandaar ook de vaak kronkelige vorm van binnenwegen welke langs een oude sloot werd gemaakt. Boerderijen en dergelijke zijn hier en daar wat verborgen als er een wierde voor ligt...
Natuurlijk worden er weer veel foto's gemaakt en de schapen vonden het allemaal wel interessant.

Het kerkje hadden we dus bijna gemist want onze eerste gedachte was om eerder af te slaan en de route zo iets in te korten. Maar: het pad dat we dachten te kunnen nemen bleek aan de andere kant van een boerderij te eindigen. De kaart en Google Maps hadden ons op het verkeerde been gezet.
Maar goed ook dat we door moesten lopen want het kerkje van Fransum ligt er erg mooi en anders hadden we dat gemist.
We lopen daarna via asfaltwegen in de richting van Ezinge dat we links laten liggen.
Vlak voor Feerwerd zien we aan de rand van het water een zg. “rolpaal” staan.
Rolpalen stonden op plaatsen waar kanalen, vaarten en sloten een bocht maakten. De lijn tussen de trekschuit en trekker werd bij het nemen van scherpe bochten om een rol- of draaipaal gelegd. De schipper zorgde, door het geven van tegenroer, dat de boot zonder de kant te raken de bocht om kwam.

In Feerwerd komen we vlakbij de molen "Joeswert", een achtkantige stellingmolen uit 1855, een oldtimer (driewieler) tegen.
Het laatste stuk naar Garnwerd is niet echt geweldig want we moeten langs de kant van de (80km) weg lopen. Er is geen fiets- of voetpad.
Terug in Garnwerd besluiten we nog een kop koffie met appelgebak bij café Hammingh te nemen maar misschien was het bij Nooren even verderop beter geweest. Hammingh is dan misschien bekend maar de bediening was wat "uit de hoogte", de appeltaart hadden we al wel eens beter gehad en verder moesten we gelijk afrekenen en dat voelt niet lekker...

Ach, misschien hebben ze slechte ervaringen gehad in het verleden?
Het was een aardige wandeling die we misschien in ietwat gewijzigde vorm nog eens over zullen doen.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Ook deze wandeling komt weer van GPStracks.nl en stond beschreven in het
Dagblad van het Noorden van 13 maart 2004.

We hebben de route hier en daar iets aangepast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu