Wandeling rond Garmerwolde

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 23 km

Wederom hebben we een wandeling van Landschapsbeheer Groningen toebedeeld gekregen. Het heeft even geduurd voor we alle agenda's op elkaar afgestemd hadden maar uiteindelijk hebben we de route (in twee etappes, dat wel) gelopen.

De start is in Noorddijk aan de oostkant van de wijk Lewenborg in Groningen. Schuin tegenover het kerkje is een parkeerplaats. Daar recht tegenover zien we een kunstwerk dat uitleg geeft over het Bevrijdingsbos, aangelegd ter ere van de Canadese bevrijders van de stad Groningen op de terugweg zullen we daar nog een stukje door lopen.

We lopen daarna naar het Eemskanaal, het kanaal dat de stad Groningen met Delfzijl verbindt. We passeren de Bronssluis, die tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal. Via de dijk langs het Eemskanaal komen we bij de rioolwater-zuivering van Garmerwolde waar het afvalwater van Groningen en omstreken wordt gezuiverd. Daar zien we een informatiecentrum, leuk weerzien; het gebouw heeft eerst dienst gedaan als infocentrum bij de Eemscentrale.

Via Garmerwolde dat een interessante kerk heeft gaan we in de richting van Ten Boer. We lopen op de Oude Stadsweg, die Groningen (vanaf de Poelestraat) met Oterdum (achter Termunterzijl) verbond.

Het centrum van Ten Boer heeft een metamorfose ondergaan, het is een levendig centrum geworden. Aan het Koopmansplein vinden we lunchroom "De Wichter", waar we een kop koffie nuttigen.

Hierna weer op weg terwijl we goed bij moeten houden op wat voor soort wegdek we lopen en of we ook bankjes en dergelijke tegenkomen.

We gaan via een fietspad naar Thesinge, een rustig dorpje aan het Thesingermaar.
Thesinge is in de 12e eeuw ontstaan op de grond van het benedictinessenklooster Germania, dat na de Reductie in 1594 werd afgebroken. De laatste nonnen moesten de kloostergebouwen in 1627 ontruimen. Het klooster was gewijd aan Felicitas en de Zeven Broeders. De Kloosterkerk Thesinge is een overblijfsel van het klooster. De korenmolen Germania in het dorp is naar het voormalige klooster vernoemd. Het grondgebied van Thesinge behoorde tot het einde van de 15e eeuw tot het kerspel Steerwolde. In 1506 was voor het eerst sprake van Thesinge clooster, mitten buiren, later sprak men wel over Thesinger Buyre, Thesingerbuer en Tesinga karspel.

In het dorp was lange tijd het oudste huiskamercafé van Groningen gevestigd: café 't Jopje. In 1762 opende het zijn deuren, rond 1970 sloot het gedurende 25 jaar, waarna het vanaf 1999 nog 11 jaar werd bestierd als huiskamercafé tot 2010, toen de Boerster burgemeester André van de Nadort erin trok. Het sloot daarmee in hetzelfde jaar als het huiskamercafé in Westerwijtwerd. (bron: Wikipedia)

We verlaten Thesinge via het pad langs het Thesingermaar en lopen in de richting van de Eemshavenweg. Vlak daarvoor buigen we linksaf en gaan via de andere kant van Thesinge weer terug naar Garmerwolde.

Vlak voor Garmerwolde gaan we rechtsaf en via het Boer Goensepad gaan we weer terug naar Noorddijk

Wat opvalt en heel vrolijk maakt: de akkerrand langs het pad is ingezaaid met allerlei vrolijk gekleurde bloemen.

Leuke wandeling die heel goed in twee rondjes is op te delen; een rondje Noorddijk-Garmerwolde-Noorddijk en een rondje Garmerwolde- Ten Boer-Thesinge (begin en eind bij de Oude Stadsweg)

 

 

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we gewandeld voor Landschapsbeheer Groningen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu