Wandeling rond Friescheveen.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 7,2 km

Het is lekker heel licht vriezend weer met een zonnetje als we in de middag bij het Friescheveen aankomen. Het ligt wat verscholen, "overschaduwd" door het Paterswoldsemeer.
Door Natuurmonumenten is de benedenloop van de Drentsche Aa hersteld en de Polder Camphuis onder water gezet. Hierdoor is een mooi gebied ontstaan met waterloopjes en rietkragen.
Bij café Friescheveen (waar de 's zomers te huren roeiboten nu op de kant liggen) gaan we de betonnen brug over en komen op een dijkje waar we een gemaal, tevens vistrap zien. Deze wordt gebruikt om het waterpeil te handhaven en om vis door te laten.
Bij de eerste afslag gaan we rechts en lopen langs het meer wat een paar mooie plaatjes oplevert.
Dit deel was tot de jaren dertig van de vorige eeuw een vuilstortplaats van Groningen; af en toe komt er nog wat oud afval, voornamelijk potten en pannen naar boven; de naam voor het gebiedje, "Het Blik" is dus niet toevallig...
Even verderop zien we een vogelkijkhut maar op dit moment zijn er weinig vogels te zien. De weg naar de hut is verderop door internatonale tekens aangegeven.
We hebben door de bomen ook steeds zicht op de witte villa, ooit door Camphuis hier neergezet. We lopen er vlak langs en komen via een paar bomenlanen terecht in het landgoed Vennebroek. Hier moet de hond aan de lijn.
We steken in Paterswolde de Hoofdweg over en komen in het landgoed De Braak. Dit is een parkbos, ooit ontworpen door Roodbaart, een 19e eeuwse architect van Engelse landschapstuinen.
Een vriendelijke medewerker van Natuurmonumenten op een mountainbike maakt ons er op attent dat ook hier de hond aan de lijn moet. Hij moet dan nog een boel mensen aanspreken....
Even verderop ontwaren we een vleermuiskelder, aangelegd omdat er steeds minder plekken komen waar vleermuizen kunnen overwinteren.

We komen via enige lange bomenlanen bij een zg. "Berceau", een overdekte loofgang (in boogvorm), ook wel het vrijerslaantje genoemd.

Op driekwart van de gang gaan we linksaf, langs het doolhof en verlaten aan de achterkant het landgoed.
Via een fietspad (de hond mag weer los!) dat langs de Braak loopt, komen we weer bij de ingang en steken de Hoofdweg over.
Beter om de hond even weer aan te lijnen want in landgoed Vennebroek dat we voor de tweede keer binnengaan moet hij ook weer vast.

We komen weer terecht op de dijk rond de Camphuispolder en we merken dat Carst er niet veel meer aanvindt want hij gaat er bij liggen als we steeds maar weer stoppen om de mooiste zonsondergangen op de foto te zetten....

Het dijkje zorgt ervoor dat we droge voeten houden. Het is prettig wandelen zo.

Het wordt al aardig donker als we het café Friescheveen in de verte zien liggen.
Dat kan ook niet missen want het lijkt wel een wachtkamer, met heel veel TL buizen hel verlicht.

Dat moet toch anders kunnen want gezellig ziet het er zo niet uit.
Reden om maar direkt op huis aan te gaan en daar een kop koffie te nemen...

Mooie wandeling.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Wandeling die beschreven stond in het Dagblad van het Noorden van 24 oktober 2008.
Volgens de krant is de lengte 9,5 km. maar wij klokten 7,2 km....
Parkeren is goed mogelijk bij café Friescheveen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

wandeling rond Friescheveen in Google Maps