Wandeling in het bos bij de Freylemaborg Slochteren.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)
Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 3,9 km

Vooraanzicht van de Freylemaborg.
Links het restaurant "De Boerderij".

We slaan eerst linksaf; we lopen een route die de nadruk legt op bijzondere bomen in het bos.

Nadeeltje waar wij mee zaten is dat het kaartje dat bij de wandeling hoorde zeer onduidelijk was zodat we nogal eens verkeerd liepen.

Langs de borggracht.
Hierna gingen we al bijna de fout in want volgens de beschrijving liep de gracht door en dat zagen wij niet zo.
Ach, we hebben in ieder geval een leuke wandeling gehad; veel paddestoelen en doorkijkjes op de foto gezet en dat is toch het belangrijkste. Punten die leuk zijn om wat beter te bekijken: de Slangenvijver met de Driesprongbrug, en het uitzicht over de zg. "Moesker" en de "Snoekenvijver naar de ronde vijver in de middenas van het bos

Door het Slochterbos loopt een brede laan (de zg. "zicht-as") van de Fraeylemaborg naar de rand van het bos.

Het beeld in het midden is dat van Flora, de Romeinse godin van bloemen en de lente.
Je komt steeds weer op deze as uit; verdwalen is er niet bij.

De wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

Best wel apart: op dit eilandje aan de rand van het bos werden de honden van de vroegere borgbewoners begraven. Draai je je om dan heb je een weids uitzicht over de uitgestrekte akkers.

Aan het eind van de wandeling zijn we nog even door de appelboomgaard gelopen. Er lag een joekel van een appel onder een van de bomen, die ging mee naar huis en die was me toch lekker!

Op het terras van "De Boerderij" hebben we nog een lekker kopje koffie met een heerlijk stuk appelgebak (met slagroom) gehad. (mocht van Sonja vonden wij....)

Overal in het bos vind je boomstronken
en -stobben waarop paddestoelen
in alle soorten en maten groeien;
een geliefd tijdverdrijf voor Anneke die weer kruipend over de grond ging...

 

 

 

De Fraeylemaborg is een Groninger borg in het dorp Slochteren . De Fraeylemaborg in Slochteren is gelegen in een ongeveer 31 hectare groot landgoed, in aanleg hoofdzakelijk daterend uit de 19e eeuw. Het parkbos is in het begin van de 19e eeuw gewijzigd in de romantische Engelse-landschapsstijl. Het tuincomplex wordt gedragen door een lange hoofdas die door de statige oprijlaan extra nadruk krijgt. Op het voorterrein bevindt zich het schathuis waarin een restaurant gevestigd is. Aan de andere kant staat het koetshuis met paardenstal en orangerie.

Het beheer van de borg wordt gevoerd door de Stichting Fraeylemaborg, waarin deelnemen de provincie Groningen, de gemeente Slochteren, de Gerrit van Houten Stichting en de Stichting Vrienden van de Groninger borgen.

Achter de borg ligt een bos van ongeveer 20 hectare

In 1777 liet de familie van der Hoop de tuin in navolging van de mode van die tijd met als voorbeeld het Kasteel van Versailles de tuin en het bos volgens wiskundige figuren inrichten. Doorkijkjes vonden een rustpunt in beelden en vazen. Van deze opzet resteert alleen nog de middenlaan van eiken en beuken met een lengte van 1165 meter, die gericht is op de as van het huis. Als men in de uitbouw van de grote zaal staat, kan men naar achteren tot aan het florabeeld aan het eind van de middenlaan zien en naar voren langs de oprijlaan 1000 meter tot het einde van de laan door het overbos aan de overkant van de Hoofdweg, de nieuwe provinciale weg en de haven. De beide schuine lanen, waardoor men vanuit de uitbouw kon kijken naar een molen in de ene richting en een kerktoren in de andere richting, zijn in 1828 verdwenen, toen het bos door de tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard werd omgevormd tot een romantisch park in de Engelse landschapsstijl. Er werden slingerpaden aangelegd, onregelmatig gevormde vijvers gegraven en met de vrijkomende grond een berg gemaakt. De twee schuine lanen worden nu opnieuw aangelegd. De trots van het bos was een stokoude linde, de Dikke Boom, die zes meter in omvang was en in 1963 omwaaide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Wandeling bij de Freylemaborg Slochteren