Wandeling rond Goldbeach

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 8,2 km

We beginnen op de parkeerplaats tussen La Valette en Vaux waar we de eersten zijn die morgen.

Gold Beach was de codenaam van de Geallieerden voor een van de invasiestranden tijdens de Landing in Normandië op 6 juni 1944. Het lag tussen La Rivière en Longues-sur-Mer, was 8 kilometer breed, en was verdeeld in vier sectoren. Van west naar oost waren dat How, Item, Jig, en King. Die laatste twee waren ieder weer onderverdeeld in de subsectoren Red en Green. Gold Beach lag 24 kilometer ten oosten van OmahaBeach.

Hier is eigenlijk weinig meer te zien van de verschrikkingen in 1944; de soldaten werden "gelost" toen de vloed al aan het doorzetten was. Ze moesten door te diep (koud) water terwijl obstakels die ze moesten verwijderen al deels onder water verdwenen waren.
We passeren een bunker van het type H677, zwaar beschadigd.
De route voert ons eerst langs het strand en bij Ver sur Mer gaan we langs de boulevard verder. Het valt ons op dat vrij veel huizen langs de kust te koop staan; soms met borden van meerdere makelaars op het hek geschroefd. Hoewel het verboden is, is er toch een zwemmer die het koude water trotseert; hij doet er 10 minuten over om "erdoor" te komen.
Verder staat er nog een redelijk bewaard gebleven bunker op de boulevard die bedoeld was om het strand te bestrijken maar uitgeschakeld werd door een aanval van een gestrande tank op het strand

We lopen nog een stukje door over een uitloper van de boulevard en gaan dan naar het centrum van Ver sur Mer waar we een mooi gerestaureerde "Sexton" tank met een 25 pounder kanon zien, temidden van een parkje met themaborden.

We zijn inmiddels al een heel eind afgeweken van de oorspronkelijke wandeling in het boekje die langs het strand naar Asnelles leidde (alleen heen en met de bus weer terug) maar wij gaan een stukje door Ver sur Mer naar een smalle D weg die ons terugvoert naar Vaux.

Er rijden geen bussen in het voor- en naseizoen en dus moeten we wel halverwege terug!

De weg stijgt langzaam maar gestadig en we hebben een mooi uitzicht over de moerassen tussen ons en de kust.

Natuurlijk moest deze windmolen even op de foto.

Het laatste deel van de wandeling voert door het bos bij het Chateau de Vaux; heerlijk koel!

Na het bos nog een klein stukje terug naar de auto.

Daarna toch nog even een kijkje genomen in Courseilles sur Mer waar de oorspronkelijke wandeling zou beginnen, een leuk vissersplaatsje.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Ook weer een wandeling die beschreven staat in de "Rother Wanderfuhrer" (nr. 27) maar die we ook nu weer aardig veranderd hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

wandeling rond Goldbeach in Google Maps