Wandeling van Cap Manvieux naar Longues-sur-Mer vv.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 10,6 km

We starten op een parkeerplaats bij Cap Manvieux, op zich al een feest om daar te komen. Vanaf Tracy sur Mer loopt er een weggetje naar de kaap dat nogal smal is, je moet er niet aan denken dat je een tegenligger krijgt want dan moet een van tweeën terug….

We hebben vanaf de ruime parkeerplaats een mooi uitzicht op de Phoenix-caissons van de “Mulberryhaven” die bij Arromanches is gemaakt op de ochtend van  7 juni 1944.

Deze caissons dienden destijds als golfbreker om de tijdelijke aanvoerhaven van de geallieerden te beschermen. Verder werden ook zg. “Gooseberrys”, oude vrachtschepen en –oorlogsschepen (waaronder de Nederlandse kruiser Sumatra) afgezonken. In het relatief rustige water achter de golfbrekers werden installaties gebouwd die naar de eis van Winston Churchill met het getij op- en neer konden bewegen. Bij laag water zijn er nog wat resten van de rijbruggen te zien.
De havens werden in het diepste geheim uitgetest bij een vissersplaatsje in Schotland, genaamd Garlieston in Wigtownshire in de Solway Firth.
De havens (Mulberry A voor de Amerikanen bij Colleville en B van de Britten bij Arromanches) kregen het bij een zeer zware storm op 19 juni zwaar te verduren, zó zwaar dat de Amerikaanse haven als verloren werd beschouwd. De onderdelen die nog bruikbaar waren werden gebruikt voor het herstel van Mulberry B bij Arromanches.
Zie ook hier voor meer info.

Het pad langs de rand van de kliffen is goed begaanbaar, er is een klein stroompje dat ons pad kruist waar we overheen moeten springen maar dat is de enige hindernis. We komen weinig mensen tegen; het is nog geen hoogseizoen, op de helft komen twee joggers en een paar wandelaars ons tegemoet.
Het uitzicht over de kliffen is werkelijk mooi, hier en daar is een afrastering te zien die aangeeft dat daarachter een stukje van de rand wat zwakjes is.
In het wandelboekje wordt er voor gewaarschuwd

Halverwege is er de mogelijkheid om af te dalen naar een strandje, toen wij er waren was het weggetje in verband met asfalteringswerkzaamheden afgesloten voor auto’s.
Deze zijsprong omlaag en weer naar boven kost ongeveer 20 minuten.

In de verte zien we wat drukte bij de kustbatterij van Longues sur Mer, een aantal bussen heeft net zijn lading (schoolkinderen en oudere toeristen) gelost.
De ouderen laten zich op de stelling op foto en video vastleggen terwijl de schoolkinderen niet goed lijken te beseffen dat ze hier in een stuk geschiedenis rondwandelen. De jeugd heeft dikke pret en de ouderen (misschien hebben sommigen de invasie nog meegemaakt) willen graag alleen op de foto maar dat lukt niet altijd...
De batterij ligt op een klif op 65 meter hoogte en men heeft er een prachtig uitzicht over de zee. Deze batterij bestond uit vier 105 mm. kanonnen in kazematten, met een draagwijdte van 20 kilometer. Een van de bunkers lijkt er slechter aan toe te zijn dan de drie anderen, of het de tand des tijds is of schade vanwege de beschietingen? (meer informatie)
Na alles goed te hebben bekeken en op de foto te hebben gezet gaan we verder met de wandeling.

We gaan via paden door de velden in de richting van Manvieux. De lucht ziet er wat dreigend uit maar het blijft gelukkig droog.

Ook dit zijn weer goede paden en weggetjes die onderdeel zijn van de Grande Randonée routes die je overal in Frankrijk vindt.
Ook Manvieux is weer zo'n typisch Frans dorpje dat er wat slaperig uitziet.

Deze wandeling is dus een aanrader!

Voor meer info over de invasie klik hier.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Wandeling langs de rand van de kliffen tussen Cap Manvieux (bij Arromanches sur Mer) en Longues sur Mer.
Als leidraad is de wandeling gebruikt die beschreven staat in de Rother wanderfuhrer.
Hieruit is echter alleen een stukje wandeling in het binnenland gebruikt want in de topgrafische kaart is een pad langs de rand van de kliffen te zien en dat pad hebben we uitgezet in de kaart en op weg naar de batterij bij Longues sur Mer gevolgd. Dit pad is een garantie voor mooie vergezichten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Cap Manvieux; Arromanches naar Longues sur Mer