Rondje Ezinge-Aduarderzijl

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 10,0 km

Heel toevallig... Deze wandeling hebben we al eens gedaan in 2008.
Nu weer actueel omdat hij beschreven stond in dagblad van het Noorden.
Café de Brug is ook nu nog dicht dus gaan we eerst naar de wierde die in het begin van de vorige eeuw voor een groot deel is afgegraven onder de bezielende leiding van prof. van Giffen. Hij had in de wierde een muur van een boerderij ontdekt en wilde er meer van weten.
Het kerkbestuur hield destijds zijn hart vast maar de kerktoren en de kerk staan er gelukkig nog steeds.

Langs velden met zompige klei lopen we in de richting van de Allersmaborg; we lopen de route tegengesteld aan de beschreven wandeling.

De geschiedenis van de Allersmaborg leidt terug tot de 15e of zelfs 14e eeuw wanneer een steenhuis wordt gebouwd om een zijl – sluis – die afwatert op het Reitdiep te bewaken. Een lange lijst van bewoners volgt tot in 1946 de gemeente Ezinge de borg koopt en in 1970 voor een gulden overdoet aan Staatsbosbeheer. In 2005 krijgt Rijksuniversiteit Groningen het voor een periode van dertig jaar in erfpacht. De universiteit gebruikt het als ‘alumnihuis’ (alumni zijn afgestudeerden van de universiteit). Dus als ontmoetingsplaats voor oa. alumni en voor bijzondere evenementen. De borg wordt ook gebruikt als trouwlocatie. (bron: Paul Straatsma)

We lopen een rondje om het borgterrein, een hokje nodigt uit om even te gaan zitten.
Hierna lopen we via rustige asfaltweggetjes naar de Aduarderzijlen. Een sluizencomplex waarvan de oudste dateert uit 1706, deze was een vervanging voor zijn houten voorganger uit 1400 die bij een storm was weggespoeld. Toen de sluis te klein werd kwam er in 1867 een nieuwe om de afwatering te verbeteren. Langs de sluis staan interessante opschriften.
Op de sluis gaat Joy even verpozen.

Pal naast de sluis staat een witgepleisterd waarhuis, de voormalige sluiswachterswoning (waren = bewaren, bewaken), waarvan het oudste deel uit 1680 en het voorhuis uit 1706 dateert. Rond 1880 stonden er vier tapperijen in het gehucht (een op elke 5 huizen), waaronder het waarhuis, waar de sluiswachter ook borrels schonk. Dit grote aantal hield verband met het feit dat schippers een scheepsjagers hier vaak een tijd moesten wachten alvorens ze door de sluis konden varen, omdat het water binnen en buiten de sluizen even hoog moest staan. In tussentijd konden ze dan de tijd doden in een van de uitspanningen.
Nu wordt het Waarhuis bewoond door Rika Dijkstra en Wouter de Koning, ook bekend als "de Koning en de Dame".

Iets zuidwestelijker van het waarhuis ligt de eigenlijke kern van het gehucht, die bestaat uit twee straten met een aantal huizen en een minicamping met jachthaventje ten zuiden daarvan. Omdat er een rustpunt bij de camping moet zijn wijken we hier van de beschreven route af en nemen het pad langs het Aduarderdiep. Helaas... Het Rustpunt is gesloten. Er staan een paar exoten belangstellend naar ons te kijken, ze willen echter geen suikerklontje...

Dan maar in de richting van Feerwerd. Daar zou in de kerk ook een rustpunt (in een bescheiden vorm) moeten zijn. In de kerk is echter de voorbereiding voor een concert in volle gang maar we besluiten om daar niet op te wachten en gaan door naar Ezinge.
Café de Brug heeft het terras geopend en we strijken neer voor koffie met huisgemaakt appelgebak.

We hebben het verdiend.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route stond in het Dagblad van het Noorden van 22 februari 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu