Wandeling rond Exloo

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 17,3 km

Tot aan het vertrek vanuit Groningen wisten we het nog niet zeker: gaan we naar Friesland of wordt het Drenthe? Volgens de prognose van de buienradar bestond de kans dat we buien in Friesland konden verwachten dus toch maar gekozen voor Drenthe.
In Exloo starten we in de Hoofdstraat waar we ’s morgens vroeg op zondag onze auto prima kunnen parkeren, we zijn vroeg, alles is nog in rust.
We passeren het gemeentehuis van de gemeente Borger-Odoorn, we slaan vervolgens linksaf de Zuiderhoofdstraat in die we volgen tot we het dorp via de Valtherzandweg verlaten.
Net buiten het dorp zien we heel duidelijk de glooiing van de Hondsrug. De Hondsrug is een glooiingsrug die loopt van Groningen naar Coevorden.

Bij de eerstvolgende splitsing gaan we rechtdoor de Nieuwe Esweg in waarna in het Hunzebos terechtkomen. Hier zijn allerhande paden voor Nordic Walkers en mountainbikers. Deze laatste komen we geregeld tegen.

Op bepaalde struiken zitten grote kolonies vliegen met heel lange voelsprieten. We hebben geen idee hoe ze heten.
We hadden het commentaar van “wandelaar” op GPS tracks niet gezien maar ons overkomt hetzelfde: een pad is geheel verdwenen.... met de GPS in de hand vinden we al snel een alternatieve route.

We passeren een stukje heide met een grafheuvel en uitleg over karrensporen en trekken daar wat kleding uit want de temperatuur wordt steeds aangenamer.

In Exloo wandelen we een stukje door een nieuwbouwwijk en bij de kerk zien we rechts een uitspanning: Boshof, waar we een lekkere kop koffie nemen. De verleiding is groot om er wat bij te nemen maar we doen het toch maar niet. Slanke lijn en zo.

Na Odoorn volgen we weer een lange zandweg, de “Schaapstreek” . Deze voert ons onder de N34 door. Bij de ijsbaan "Schoonmeer" nemen we een slok water en eten wat koekjes. Hier is ook de eerste ontmoeting met een groep fietsers die we daarna nog twee keer tegenkomen. De tweede keer al vlot als het erop lijkt dat ze verkeerd zijn gereden.

Via lange zandwegen en kabouterpaden komen we vervolgens bij “de Berg”.

De eigenlijke naam van de berg is: “Poolshoogte”. Toen het bos werd geplant, was er een uitkijkpost nodig om toezicht te houden. In droge perioden kon er gemakkelijk brand uitbreken. Met schop en kruiwagen wierpen arbeiders een heuvel van wel vijftien meter op. De heuvel heette al snel ‘bloedberg’, want het werk was zeer zwaar.
Er lopen twee paden om de berg: een pad voor naar boven en een pad voor de wandeling naar beneden.
Toen de bomen hoger werden, is een uitkijktoren op de heuvel geplaatst. In 2000 is er een nieuwe gekomen.

Je hebt er inderdaad een mooi uitzicht. Niet iedereen waagde zich naar boven, jammer als je hoogtevrees hebt, je mist dan een hoop....
We zitten bij de toren nog even op een bankje, Marc en Benjamin halen bij het theehuis “Poolshoogte” een ijsje en daarna gaan dan weer in de richting van Exloo.
Hier komen we de bekende groep fietsers weer tegen, de wereld is klein...

Het fietspad waar het trouwens steeds drukker wordt voert ons weer onder de N34 door en bij de eerstvolgende splitsing volgen we weer een zandpad.
Bij sommigen heerst er een gevoel van “hier zijn we eerder geweest” .
Die wandeling is echter niet vastgelegd....

Vlak voor Exloo zien we de schaapskudde die ook weer terug naar de schaapskooi gaat. Dit is een toeristische attractie waar in het hoogseizoen veel mensen op af komen.

Bij de auto aangekomen zien we dat het daar nu ook aardig druk is. We nemen er nog een softijsje en gaan moe maar voldaan weer op huis aan.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze wandeling hebben we gevonden op GPStracks.nl.
Omdat een pad geheel verdwenen is hebben we de route in het Hunzebos iets aangepast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Bekijk in Google Maps