Wandeling rond Elp

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 13,7 km

Is het toeval, een route zonder huizen en een minimum aan mensen? Het is dat ‘wandelaar’ niet voorkomt in de lange lijsten van studiekeuzegidsen, Arend Doorduin had anders zeker de opleiding gevolgd en die cum laude afgerond. Inmiddels maakt hij zelf wandelgidsen om die in eigen beheer uit te geven. Wandelen en er lange dagen op uit trekken, is voor Arend een roeping, een drift, en de band met de natuur en het landschap zit diep. Vraag het hem niet dat uit te leggen, liever geeft hij een voorbeeld. ‘Stel je eens voor dat je hier wandelt, in je eentje, in de gierende sneeuw…’ Arend schetst met lange armen een striemende sneeuwstorm waarin je hem ziet verdwijnen, ‘Zoiets is toch fantastisch?’
Als we de auto aan de rand van het bos hebben achtergelaten zien we dat de storm aardig heeft huisgehouden; er zijn nogal wat bomen omgewaaid. Verder is het hier en daar wat drassig.
We zijn in het gebied waar allerhande systemen zijn uitgezet ten behoeve van de astronomie. Daarom komen we geregeld bordjes tegen die ons vertellen dat de GSM uit moet.

Elp ligt op een dekzandrug tussen twee beekdalsystemen: de Elperstroom aan de oost- en de Westerbroeken aan de westkant van het dorp. We zien de stromen niet maar ze zullen er zeker zijn...

Het zal grotendeels droog blijven volgens de weerberichten....
Dat loopt toch iets anders want halverwege de wandeling trekt de lucht dicht en gaat het van tijd tot tijd motregenen.

We laten de uitkijktoren links liggen maar maken nog wel even een uitstapje naar de imposante radiotelescopen in de boswachterij Grollo.

Na de boswachterij Hooghalen zien we een eenzame haan... Geen huis in de buurt dus zijn we over zijn lot wat bezorgd. Maar goed dat Joy is aangelijnd want hij is heel nieuwsgierig.
Als de regen toch wat vervelend wordt besluiten we de route aan te passen en slaan iets eerder linksaf.
Pannenkoekenrestaurant "De Strohoed" aan de andere kant van Elp is gelukkig open en we laten ons een kop mosterdsoep goed smaken!
Hierna is het niet ver meer naar de auto. Misschien was het allemaal wat leuker geweest als de weergoden ons wat gunstiger gezind waren geweest...

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we uit het Dagblad van het Noorden, in oktober gelopen door Paul Straatsma.
Het startpunt hebben we anders gekozen omdat we graag een uitspanning halverwege tegenkomen.
Startcoördinaat: N52 53.524 E6 39.314

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu