Wandeling rond Eelde
"Rond landgoed Lemferdinghe".

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 6,2 km

Op 19 december is het nog volop winter als we deze korte wandeling rond het landgoed Lemferdinghe in Eelde maken.
Lemferdinge hoort tot de oudste landgoederen van Eelde, want reeds in 1447 werd ‘het hof tho Lemferdinck’ genoemd. Het eens zo trotse huis raakte in verval en aan het begin van de negentiende eeuw was er alleen nog het linker schathuis. Het ging als woonhuis dienst doen. De laatste bewoners van Lemferdinge waren het echtpaar Bähler-Boerma, twee opmerkelijke mensen met buitengewoon veel sociaal gevoel die veel voor Eelde en wijde omgeving hebben betekend. Zo stichtte mevr. Geziena Bähler er in 1915 het eerste dorpshuis in Drenthe. In een van de gangen van Lemferdinge vindt u op een aantal panelen meer over hun leven en werken en over hun beroemde vrienden. Na de dood van de Bählers kwam Lemferdinge in bezit van de Stichting Lemferdinge die het huis voor allerlei culturele activiteiten ging gebruiken. Sinds 2003 heeft Het Drentse Landschap het beheer van Lemferdinge overgenomen.

We hebben een routekaartje mee maar wijken daar zoals gewoonlijk van af.
We besluiten een stukje langs de bosrand te lopen en worden beloond met een winters vergezicht op de "Witte Molen" die de Glimmer Polder bemaalt.
We komen vervolgens bij het landgoed "Vosbergen". Vosbergen is het jongste van de Eelder landgoederen. Het werd in 1890 gesticht door mevr. Wilhelmina Groeneveld die er later met haar man Johannes Kraus ging wonen. Zij schonken het landgoed aan de Kraus- Groeneveld Stichting die hier nog steeds zo’n 106 hectare natuurterrein en cultuurland in beheer heeft.
We lopen door de restanten van het beekdal van de Drentsche Aa en passeren
de gebouwen van Hoog-Hullen. Dit werd in 1870 als woonhuis gebouwd in neogothische stijl, maar kwam reeds is 1890 in eigendom van de Vereniging tot Bevordering van het Herstel van Drankzuchtigen. Tegenwoordig is in Hoog-Hullen een afkickcentrum voor drank- en drugs- verslaafden van de Kuno van Dijk Stichting.
We besluiten een kop koffie te halen in het restaurant van de luchthaven Eelde.
Daar zijn we de eerste (en enige) gasten,
De luchthaven is verder uitgestorven, maar ja, het is dan ook winter en in de rest van Nederland zijn de wegen niet of nauwelijks begaanbaar We hebben geluk dat het hier een heel mooi winterlandschap is.

We lopen een stukje langs de hoofdweg en kunnen na een paar honderd meter het bos weer in. We passeren het oude tolhuis en hebben over de weilanden een mooi uitzicht op de Vosbergen.
Halverwege het bos komen we voorbij het graf van Wilhelmina Berendina Groeneveld en Johannes Siegfried Kraus. Het grasveldje is omzoomd door bijzondere naaldbomen. Ze geven de plek een uitzonderlijke sfeer.

Even later belanden we weer bij het startpunt; de parkeerplaats bij Lemferdinghe. Op deze zondag was er weinig activiteit, misschien moest het eerst weer een beetje warmer worden?

Leuke wandeling die naar eigen goeddunken uitgebreid kan worden.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu