Wandeling rond Eelde

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 11,5 km

Deze wandeling kwam op het juiste moment! Op het moment dat er een wandeling "bedacht" moest worden stond deze in de krant.
Gelukkig ook op internet te downloaden bij de wandelaar Paul Straatsma. Alleen is dan de wandelroute omgekeerd. We parkeren de auto op de parkeerplaats van museum "de Buitenplaats" die dan nog nagenoeg leeg is.
We kijken even of we een blik in de kerk kunnen werpen maar er is een dienst aan de gang dus gaan we op pad. We zijn niet alleen: we komen meerdere medewandelaars tegen met de routebeschrijving uit de krant in de hand.
Via de Drift volgt de Koedijk, beide namen verraden waarvoor de paden vroeger werden gebruikt, om het vee van stal naar weide te brengen – en omgekeerd. Een lang fietspad leidt door de Mandelanden, we steken het Eelderdiep – niet veel meer dan een sloot – over om in Bunne uit te komen.

Daar wacht een kleine teleurstelling; het is bijna halverwege de wandeling en dan horen we een uitspanning tegen te komen en dat is ook zo maar "het Huys van Bunne" is nog dicht....
Tja, dan maar verder langs vergeten hoekjes, en die zijn er inderdaad: verscholen tuintjes, soms tegen een vergoeding te bezichtigen. Blijkbaar is er meer te zien voor de dames.
Via een paar nieuw aangelegde (fiets)paden lopen we nu in de richting van de onlangs verlengde start- en landingsbaan.
In de blijkbaar verouderde GPS kaart die we in het toestel hebben staat een snackbar. We zien alleen een blijkbaar in onbruik geraakt multfunctioneel gebouw dat dicht is.

We hebben nog één kans, maar eerst komen we langs een heuvel met bankje, speciaal voor vliegtuigspotters. Nu zitten er mensen die even uitblazen van een elektrische fietstocht. Bizar: er staan mensen onder aan het heuveltje te wachten tot mensen van het bankje opstaan! We lopen dus door tot plotseling een aanzwellend gierend geluid onze richting uitkomt. De vlucht van Ryanair naar Palma de Mallorca.... Het lawaai dat het toestel produceert valt (vind ik) erg mee.

Langs de Luchtenburgerweg komen we weer in de bebouwde kom. Deze weg loopt trouwens aan beide zijden dood op de nieuwe baan.
Leuk: een kraampje langs de weg met fruit en groente. We hebben niets gekocht; alleen een foto gemaakt.

We wijken even van de GPS route af en strijken neer op het terras van "de Waterburcht" voor koffie met gebak, om de verloren calorieën weer aan te vullen.
Hierna volgt het laatste stukje langs Molenweg en Eskampenweg.

Hier zien we inderdaad een paar vergeten hoekjes; ook eentje met paarden die in het gebladerte verscholen gaan en niets hoeven van wat Katja aanbiedt.
Ook leuk: een met bloemzaden ingezaaid perceel, goed voor de bijen en hun bestuivende werk.

We komen langs de achterkant van de kerk en langs de tuin van de Buitenplaats waar blijkbaar een uitvoering is want het zit aardig vol.
Best wel een leuke wandeling. Een kanttekening: er zit vrij veel openbare weg in maar er zijn daarvoor geen alternatieven...

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we uit het Dagblad van het Noorden van 10-08-2013,
waar de wandeling "door een vergeten hoekje" heet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu