Wandeling rond de Tiefwarensee.

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 8,9 km

De morgen begon zo mooi en dus besloten we om het toch nog maar even te proberen; een wandeling, niet te ver weg en langs misschien vrijgemaakte paden.

Ons oog viel op een plaatsje niet zo ver weg. De wandeling was al in de GPS gezet aan de hand van de beschrijvingen in de bovengenoemde wandelboekjes.
Vanaf Linstow voert de weg via B wegen naar Waren, we hadden geluk dat er redelijk geschoven was. Onderweg mooie vergezichten over een wit landschap maar de lucht betrok al wel een beetje.

We beginnen de wandeling op de parkeerplaats bij het kerkhof aan de Schützenstraße waar we de auto zodanig neerzetten dat we niet de kans lopen vast te zitten in de sneeuw. Een bord met uitleg laat ons zien dat we het "Eiszeitlehrpfad" zullen volgen.

We lopen via de Werderweg eerst een stuk langs de begraafplaats met aan onze linkerkant het meer. Gelukkig is de sneeuw hier deels weggeschoven. Langs de oever staat een keur aan weekendhuisjes, zoals we al eerder bij de Petersdorfer See hebben gezien.

Via een smalle brug steken we de verbinding tussen Tiefwarensee en Melzersee over.
Het pad is vrijgehouden vanwege de huisjes die hier staan maar als we de laatste huisjes naderen is de rest van het pad maagdelijk wit.

Het pad langs de oever is niet meer als zodanig te herkennen dus moeten we rechtsaf om de Werdernederzetting heen. We lopen vervolgens een stuk langs de Melzersee en komen bij de volgende serie weekendhuizen.

Bij het begin van het bos dus de vraag: "Doorgaan?" Omdat we zien dat er al meer mensen zijn langsgekomen gaan we door over twee (langlauf?) sporen.

Het is net te doen, als we de sporen maar blijven volgen.
Aan de rand van het bos zien we een overdekte picknickbank, als er niet de dreiging voor nog meer sneeuw was geweest hadden we hier een momentje rust genomen.
We hebben vervolgens geluk: iemand heeft vanaf hier het pad vrijgemaakt van sneeuw!
Aan onze rechterkant zien we een tweetal uitzichtpunten maar door de sneeuw kunnen we daar niet komen....

We passeren het imposante hotel Am See dat ooit een Kurort (en ziekenhuis) geweest is.
Op gezette plaatsen wordt de wandelaar middels duidelijke borden op de hoogte gebracht over het ontstaan van het landschap in de ijstijd en daarna.

We blijven het pad, dat wel voor ons lijkt geveegd, langs het water volgen dat aan de rand van Waren overgaat in een pad dat achter de tuinen van de huizen langsloopt.

Het begint wat te sneeuwen dus besluiten we maar op huis aan te gaan, we missen dus de siertuin bij het "Hotel am Tiefwarensee".

We passeren een totaal ondergesneeuwd openluchttheater; we kunnen even snel een foto langs de afscheiding rond het theater maken. Het begint vervolgens stevig te sneeuwen en we zijn blij dat we bij de auto terug zijn.
De terugreis naar Linstow is tot aan de snelweg eentje die iets sneller dan stapvoets wordt afgelegd want het verkeer heeft zich aangepast aan de overal opdoemende sneeuwduinen.


Misschien nog eens overdoen in een ander jaargetijde?

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Wandeling die we uit de Rother- en de Adac Wanderführers hebben overgenomen. Deze wandeling hebben we op 2 februari 2010 gelopen en dat is de reden dat we hem hebben moeten aanpassen; het deel langs het meer aan de oostzijde was na de Werdersiedlung niet meer als pad te herkennen als gevolg van de hevige sneeuwval in de dagen ervoor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu