Wandeling door Schwerin

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's

Download route-en trackbestanden (zip file)

Download de originele wandeling (zipfile)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 7,6 km

Mooie route door Schwerin, grotendeels langs het water uitgezet met het kasteel als begin- en eindpunt. De wandeling staat in de Rother Wanderführer voor Mecklenburg Vorpommern.
We hadden hem wat ingekort tot een aanvaardbare afstand.

Het is een feest om je auto kwijt te raken maar uiteindelijk lukte het vlakbij het kasteel op een parkeerplaats met slagboom.
Wat bleek toen we bij het kasteel aankwamen: we konden pas na betaling van een redelijk fors bedrag onze wandeling via de kasteeltuinen vervolgen.
Allerhande paden en wegen waren door hekken afgesloten.
De reden werd ons al snel duidelijk: tot oktober is het “Buga 2009” ; een grote tuinshow die een deel van de waterkant van Schwerin in beslag neemt.
We lopen dus een rondje om het kasteel dat er sprookjesachtig uitziet. Met de bouw ervan werd rond 1500 begonnen; hier verbleven de hertogen van het voormalige hertogdom Mecklenburg.
Het parlement van de deelstaat Mecklenburg Vorpommern zetelt er nu.

Maar: we moeten onze wandeling drastisch aanpassen en hebben eigenlijk geen echt plan.
We lopen dus eerste maar een stuk langs de kade, de Werderstrasse, waar de rondvaartboten afmeren tot we weer voor een hek staan.
Terug dus maar weer. De boulevard langs de Graf-Schackallee is ook leuk. Langs het busstation en via de kinderkopjes van de Burgseestrasse naar de hoger gelegen Johannes Stellingstrasse.

We passeren een compleet vervallen voormalig officierscasino dat te koop staat en hebben aan de andere kant van de weg ook een mooi uitzicht over de kasteeltuin.
We slaan vlak na het "Wirtschaftsministerium", het ministerie van economische zaken,  linksaf een smal pad in en zien een uitspanning waar we even neer willen strijken. Maar helaas: gesloten...

We gaan dus verder langs de waterkant en lopen weer vast bij een hek bij de “Alter Schleifmühle”.

Omdat we hopen toch op een of andere manier aan de andere kant van het water terecht te komen gaan we via de Schleifmuhlenweg verder. We passeren de sterrenwacht en komen via de Schlossgartenallee weer bij de kasteeltuin aan.

Alle wegen lijken naar die tuin te leiden; normaal geen probleem maar nu, met al die hekken wel. Hier bij het hek staat een behulpzame wacht die ons vertelt dat we eigenlijk maar één kant op kunnen... terug.
Dat doen we dus.

We kijken bij de ingang van het terrein nog even naar de entreeprijzen die voor een passant toch wel fors zijn en schieten nog wat foto's op de boulevard aan het water. Trouwens, de hond had ook niet mee naar binnen gemogen...

Als we nog eens terugkomen doen we de originele wandeling nog een keer over!
Een goede les voor onszelf: volgende keer wat alternatieven achter de hand hebben.

Teruggekomen op de parkeerplaats blijken de kosten van het verblijf van de auto mee te vallen....

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Uniek symbool van de hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern is het sprookjesachtige, filigrane Schweriner Schloss. Dit kasteel met zijn goudglanzende torens ligt in het midden van het Schweriner meer. In het kasteelmuseum kunnen de pronkkamers in hun oude pracht bezichtigd worden.
Schwerin telt ongeveer 95000 inwoners.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu