Wandeling in Gustrow

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 4,2 km

Een parkeerplaats waar je met je parkeerschijf kunt staan zonder iets te betalen.. Uniek in onze ogen, maar komt in deze omgeving vaker voor.
Ook mooi: een openbaar geheel geautomatiseerd toilet waar je tegen een geringe vergoeding gebruik van kunt maken. Omdat we maar één muntje hadden moesten we hier op een creatieve manier gebruik van maken, dus terwijl de een eruit ging, ging de ander naar binnen. Het zou alleen een probleem zijn als er iemand anders naar binnen wilde want hij gaf na het eerste bezoek geen "bezet" meer aan.

We komen via de Mühlenstraße op het raadhuisplein waar we een nederlands sprekende mevrouw tegenkomen die nu in Nieuw Zeeland woont. Haar man werkt tijdelijk in Duitsland en ze is op bezoek. Nederlanders: je komt ze overal tegen; leuk!
We lopen via gezellig drukke straten langs wat het hoofdpostkantoor lijkt te zijn. We gaan via de Pferdemarkt naar de Neue Wall strasse waar Carst op de groenstrook bij het water een plas kan doen.

We komen vervolgens bij de Güstrower Dom, een imposant gebouw, in 1226 op zijn sterfbed gesticht door hertog Heinrich Borwin II. De wijding vond echter pas in 1335 plaats. Belangrijkste objecten in de dom: doopfont (1330), Triomfkruis (1300) en het Gotisch vleugelaltaar (1500). Verder zijn er Renaissance wandgraven, in 1585 door de nederlander Philipp Brandin gemaakt.
De dom is van 1865 - 1868 in nieuwgotische stijl gerenoveerd.
De beeldhouwer Ernst Barlach (prominent inwoner van Güstrow geweest) heeft in 1927 het "Güstrower Ehrenmahl" voor de dom gemaakt als aandenken aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
In 2003 is opnieuw begonnen met een restauratie die in 2009 nog steeds voortduurt.

Ook hier idyllische straatjes met vakwerkhuizen. Overal nog bestrating die bestaat uit kinderkopjes; een aanslag op de vering van auto's.

Hoe gek het ook klinkt: bij toeval stuiten we na het omslaan van een straathoek op het Schloss Gustrow, gebouwd van 1558-1566 door Franz Parr. Ook hier komen we weer de nederlandse bouwmeester Philipp Brandin tegen die de noordvleugel van 1587-1589 bouwde.
We drinken een lekkere kop koffie in het Grand Café op de binnenplaats en nemen er een tosti en een broodje met Güstrower Bratwurst bij.
We nemen geen kijkje in de mooi aangelegde tuinen maar gaan weer verder.

We passeren het Ernst Barlach museum, een museum ter nagedachtenis aan de beeldhouwer en graficus Ernst Barlach. (1870-1938).

In 1934 behoorde Barlach tot de kunstenaars die de zogenaamde Aufruf der Kulturschaffenden van de NSDAP heeft ondertekend. Dit voorkwam niet dat tegen Barlach een lasterkampagne werd gevoerd, hetgeen uiteindelijk leidde tot de vernieling of verwijdering van diverse monumenten (enkele werken zijn in 1945 vervangen of herplaatst).
In 1937 kreeg hij een expositieverbod opgelegd door de Reichskammer der Bildenden Künste. Zijn kunstuitingen werden door het Nazi-regime beschouwd als Entartete Kunst. Meer dan 400 werken werden als zodanig uit openbare collecties verwijderd. (bron: Wikipedia)

Een heleboel geclaxoneer komt er vanuit een trouwstoet die ons passeert; dit is de tweede vandaag.

We gaan via een parkje langs de buitenrand van het stadje terug naar de parkeerplaats en nemen nog even een kijkje bij de vestingmuren waarachter moderne woningen staan.

Even verderop zien we dat er nog wat gerenoveerd moet worden..

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

We kwamen toevallig in Gustrow terecht, en omdat we nieuwsgierig waren waarom er excursies naar toe werden georganiseerd hebben we er gelijk maar een stadswandeling van gemaakt.

Gustrow is een stad van ongeveer 30.000 inwoners en is de Kreisstadt van het district Gustrow.
Voor wie wil en kan restaureren, valt er veel eer te behalen aan Güstrow. Langs het riviertje Nebel, waar tal van roekenkolonies met veel burengerucht zijn neergestreken, liggen ritsen monumentale gebouwen, deels gereed, deels nog te restaureren.
Allure heeft het Domplein met zijn knotwilgen en huizen-op-stand. De ruimte is te vinden op het Franz-Parr-plein bij het slot, waar alleen een groen uitgeslagen oorlogsmonument in de weg loopt.
In Güstrow word je een beetje in de tijd teruggezet. Naar de tijd van de DDR, naar winkeletalages die nauwelijks lokken ondanks de inhoud, naar een warenhuis waarin nog de muffe geur van de jaren vijftig hangt, en naar gaten in de kasseienwegen.
Maar: wat klaar is ziet er ook goed uit! Een leuk stadje waar best wel wat te zien valt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu