Wandeling tussen Dobbin en de Krakower See

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 15,1 km

We lopen een stukje over het fietspad langs de weg tussen Linstow en Krakow am See en slaan na 1,5 km. linksaf het bos in. Hier staan een wegwijzer en een bordje dat aangeeft dat het om een natuurgebied gaat.
Via een landweggetje (waar Anneke nog hard ten val komt na over een stuk steen te zijn gestruikeld) bereiken we het plaatsje Dobbin. Hier staan compleet vervallen huizen naast hele mooie optrekjes.
Een voorbijganger vertelt ons dat het dorp grotendeels door van der Valk is geadopteerd maar dat er na "Die Wende" eigenlijk meer van de grond had moeten komen.
Middenin het dorp treffen we naast de dorpspomp een gedenksteen aan. Niet bijzonder tot we zien waar het om gaat: Koningin Juliana! Wat blijkt: de Oranjes bezaten een landgoed in Dobbin en de inwoners waren vooral prins Hendrik zeer toegewijd.
Toen ze in 1909 hoorden dat er een troonopvolger geboren was verzamelden de dopelingen zich op het dorpsplein om te luisteren naar de kanonschoten die zouden aangeven of het een jongen (negen schoten) of een meisje (drie schoten) was.
Na het derde schot werd tevergeefs op het volgende schot gewacht...Wel hebben de bewoners toen de gedenksteen geplaatst, niet wetende dat Juliana ooit koningin zou worden!

De koninklijke stallen of wat er nog van rest staan er nog.

We lopen het dorp uit en betreden het natuurgebied "Nossentiner/Schwinzer Heide".
We schieten een aantal foto's rond een kijkhut die zelfs van tapijt is voorzien. Deze hutten kom je echt overal tegen!
Omdat we op de kaart een meertje hebben gezien volgen we het pad dat we in de kaart hebben gezien. Dit pad lijkt niet veel gebruikt. Het meertje, de Schwarzer See is blijkbaar opgedroogd...

Maar: in een flits zien we een hert wegschieten en even later nog een paar, een fotomoment!
We vervolgen onze weg in de richting van Glave en zitten een tijdje te mijmeren op een bankje bij de Krakower See.

We gaan vervolgens weer in de richting van Dobbin maar een bordje langs de kant van de weg wijst ons op een graf dat even verder in een bosje ligt.
Hier rust Otto Plettner, een privé boswachter van de familie Deterdings op het voormalige landgoed van de Oranjes hield zijn jachtgeweren verborgen voor het Rode Leger toen ze Dobbin na de Tweede Wereldoorlog bezet hielden.
Hij werd verraden en kort daarop geëxcecuteerd.
Het graf aan de voet van de Jabelsberg wordt nog verzorgd door zijn kleindochter en achterkleindochter.

Via Dobbin en een stuk bos ten noorden van de hoofdweg komen we weer bij het resort aan.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

De eerste wandeling in Duitsland. Start en finish bij het van der Valk resort Linstow. Een dag tevoren hebben we een stukje van de wandeling bekeken en vervolgens deels op goed geluk uitgezet in de kaart.
In de zipfile staat in donkerrood een stukje alternatieve route aangegeven omdat het door ons gekozen pad wat moeilijk begaanbaar was.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu