Wandeling door het Drentsch Landschap

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 16,3 km

Dit keer hebben we twee wandelingen die we op GPStracks.nl vonden samengevoegd en zo is het een acceptabele afstand geworden.

We lopen vanaf de parkeerplaats tussen Tynaarloo en Zuidlaren eerst een stukje langs de drukke provinciale weg om vervolgens een zandpad in te slaan dat ons langs drie veenplassen voert. Hier wijken we even van het brede pad af en volgen wat "spannende paadjes".
Katja ziet paarden in de wei die haar van de -van huis meegebrachte- suikerklontjes afhelpen.

We kruisen bij Schipborg de Drentsche Aa die we later nog een paar keer zien.

Ten noordwesten van het dorp Gasteren liggen de Gasterse Duinen, een van de mooiste heide- en stuifzandgebieden van Drenthe. Zonder meer uniek is de ligging van het terrein in het stroomdal van de Drentsche Aa, ingeklemd tussen het Gastersche Diep, het Oudemolensche Diep en het Anlooër Diepje. De middeleeuwse karrensporen en het hunebed bewijzen dat de mens al minstens 5000 jaar in de Gasterse Duinen zijn sporen nalaat.

Honden zijn daar niet toegestaan in verband met de loslopende runderen, vandaar dat we doorlopen in de richting van Gasteren. Daar is volgens onze mobiele telefoon een uitspanning. Maar: we hadden beter moeten weten want op een vorige wandeling kwamen we er ook al achter dat bij pannekoeken-boerderij Brinkzicht geen honden zijn toegestaan....Jammer, gemiste kans.

We moeten dus een stukje terug en via een ommetje bij de ijsbaan van Gasteren lopen we in de richting van Oudemolen waar we bij herberg "de Fazant" welkom worden geheten..
De hond is ook welkom en dat is maar goed ook want Carst is echt moe.. (enige weken later wordt bij hem een flinke hartkwaal geconstateerd...)

We nemen twee rondjes koffie met (natuurlijk) tosti's en appelgebak in de gezellige gelagkamer met balkenplafond.

Dan is het toch nog een aardig eindje terug! We passeren de molen de Zwaluw, net buiten Oudemolen en lopen in de richting van Zeegse.

Een eindje buiten Zeegse passeren we een bijzondere plek waar energiebanen bij elkaar schijnen te komen: "De zevensprong."; Dit noemt men ook wel een "poortplek".
In het gras van de plek was, met enige moeite. een zevenster te zien. Staand op de plek waar zich nu de centrale steen bevindt was een merkbaar verschil in groei en kleur van het gras binnen en buiten de punten van de zevenster. Daarom werd deze vorm het uitgangspunt voor de stenenformatie. Als eerste stap is er een zacht glooiende schaal in het veld uitgegraven met een doorsnede van ruim dertig meter met in het midden een diepte van 50 cm. Zo maakt de schaal in het middengedeelte contact met de grondlaag van het Drents plateau, een diep okergele laag die uit de één na laatste Ijstijd stamt. Aan de rand van de schaal zijn vervolgens de punten van de zevenster opnieuw uitgezet. Deze punten en de snijpunten van de lijnen van de zevenster zijn met zwerfstenen gemarkeerd. Vanaf de rand van het veld voert een spiraalvormig pad tussen twee poortstenen door geleidelijk naar de zevensterformatie. Zo maakt de wandelaar over het pad de spiraalbeweging mee die energetisch ook in de plek verborgen ligt en gaat de aandacht langzaam naar de kern van de zevenster en daarmee naar binnen en naar beneden.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route is een combinatie van twee routes die we van GPStracks.nl hebben afgehaald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu