Wandeling "Rondje Baflo"

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 15,1 km

We lopen de route een dag nadat hij in de krant heeft gestaan. We zijn vroeg; misschien dat we daarom nog geen andere wandelaars zien.
Baflo (of zoals de inwoners zeggen: "Baffelt") is een eeuwenoud wierdendorp.

We starten met de rug naar het stationnetje van Baflo, het enige station aan deze spoorlijn dat nog niet aan de slopershamer ten prooi is gevallen. Eerst een stukje door oud-Baflo. Via het haventje verlaten we Baflo op weg naar Rasquert.
Aan de rechterkant doemt een statige villa op. Hierachter stond ooit de borg Meyma. We komen de vriendelijke bewoners tegen die ons op een gat in een boom wijzen waar even eerder een jong zich heeft laten zien. Helaas, we horen de specht wel maar hij laat zich niet zien.

Even buiten Rasquert ligt een mooie ijsbaan op een stuk afgegraven wierde. Ingemetseld in de muur van het clubhuis is een stuk beeldhouwwerk te zien maar de buurvrouw die we erbij halen weet ook niet wat de betekenis is....

Het bouwjaar van het witte kerkje van Breede wordt gedateerd op ergens tussen 1150 tot 1400. De kerk was oorspronkelijk opgetrokken uit kloostermoppen en het dak was oorspronkelijk bedekt met monniken en nonnen. Resten van deze dakpannen zijn in 2009 teruggevonden op het kerkhof. In de zuidmuur van de kerk bevond zich de ingang voor de mannen en in de noordmuur de ingang voor de vrouwen. Oorspronkelijk had de kerk romaanse rondboogvensters. Ergens na 1500 zijn deze vervangen door gotische spitsboogvensters. Rond 1850 werden deze vensters vergroot om plaats te maken voor grotere gietijzeren ramen. (bron Wikipedia).

We krijgen de sleutel van mensen die tijdelijk op het huis van de koster passen en hebben zo de kans om foto's van het interieur te maken.

Het Warffumerbos is als natuurcompensatie voor de ruilverkaveling aangelegd; in het bos kiezen we een graspad naar rechts en passeren een onbewaakte spoorwegovergang. Er volgt een graspad dat naar de welhaast eindeloze Hammelandsterweg voert. We maken een kleine zijsprong en wijken van de route af en lopen een stukje langs een zijtak van het Rasquerdermaar.

Alweer langs een lange rechte weg bereiken we het gehucht "Bij het Watermolentje". Het watermolentje staat er sinds 1967 niet meer, het is vervangen door een modern gemaal.

Hierna langs het Rasquerdermaar naar Tinallinge, ook al zo'n mooi plekje, waar we een rondje door het dorp maken.

Daarna met gezwinde spoed naar het eindpunt, waar bij café Beuving de lekkere koppen koffie en mooi opgemaakte tosti's wachten.

Leuke wandeling!

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we uit het Dagblad van het Noorden van 26 mei 2012 geplukt.

Langs de route stonden tal van spreuken en gedichtjes.
Hier kunt u ze bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu