Wandeling van Appingedam naar Oosterwijtwerd vv
"Boerenland"

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 12,6 km

Het is fris maar zonnig als we op 6 mei bij Ekenstein vertrekken om deze route voor de Stichting Wandelen Groningen na te lopen en alle wetenswaardigheden zoals bankjes, soort wegdek, horeca enzovoort te noteren.
Er is bijna direkt al een alternatief voorhanden, je moet dan de N360 oversteken en dan loop je vervolgens door een boomgaard met zeer oude fruitbomen. Deze route hebben we op een eerdere wandeling al eens genomen maar helaas voor nu: het is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli verboden gebied. Dus lopen we een stukje door het park en over de camping van Ekenstein en volgen daarna het fietspad langs het Leermenstermaar naar Oosterwijtwerd.

Op de kruising van het Leermenstermaar en het Eenrumermaar ligt café Veldzicht maar om allerhande redenen is dat gesloten. Verderop ligt eetcafé "De Boerderij" dat sinds ongeveer een jaar open is en daar doen we ons tegoed aan koffie (die iets warmer had gemogen) en een tosti.

De aan Maria gewijde kerk in Oosterwijtwerd is gelegen op het hoogste punt van de wierde aan de Dorpstraat 29 en is in de tweede helft van de 12e eeuw / begin 13e eeuw gebouwd. Het is een éénbeukige bakstenen kerk met een halfrond inspringend koor. Een dakruiter vervangt een in 1665 omgevallen vrijstaande toren. Hij wordt bekroond door een windwijzer met het Ripperda wapen. De preekstoel dateert uit 1666. In het koor hangen drie rouwborden voor de familie Ripperda en een zandstenen epitaaf voor Gijsbert Herman Ripperda uit 1695. Onder het koor bevindt zich de grafkelder voor de familie Ripperda.In 1741 bouwde Christian Müller een huisorgel dat in 1845 in de kerk werd geplaatst en in 1895 door Jan Doornbos werd gewijzigd en van een nieuwe kast voorzien.
(bron: http://www.mariakerkoosterwijtwerd.nl/)

Ook wordt door de dames even gekeken bij het orgel en bij de aandrijving van het uurwerk.

Door de plaatselijke commissie van de Stichting Groninger Kerken (eigenaar van de kerk) is voor de passant heel attent een thermoskan met heet water, om koffie of thee te maken neergezet.

We lopen Oosterwijtwerd uit via de Krewerderweg, die verderop overgaat in de Kloosterweg. Het is een smalle doorgaande weg maar er is nauwelijks verkeer, af en toe komt een motor- of fietsclub voorbij.

Bij een driesprong gaan we een betonpad op (Wierhuizerweg) dat ons naar het kerkje van Tjamsweer voert. Omdat het steeds frisser wordt lopen we door. Er is geen echt wandelpad meer, dat is door de wegbeheerders vanuit veiligheids-overwegingen afgesloten.
Bij de rotonde in de N360 steken we over en lopen naar het Damsterdiep. Via de provinciale weg (waar een voetpad prettig zou zijn) lopen we naar Ekenstein terug.
Het notitieblok gaat in de tas en heeft zijn nut bewezen, best wel een leuke wandeling!

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Deze route hebben we gelopen voor de Stichting Wandelen Groningen.
We helpen op die manier als "kritische wandelaar" met de inventarisatie van wandelroutes
in de provincie Groningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu