Wandeling Annen-Spijkerboor

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 12,2 km

Het is nog niet zo warm als we vertrekken bij recreatiecentrum Breeland, De kano's wachten op huurders die die dag zeker nog zullen komen.
We lopen naar Annen waar op dat moment op zondagmorgen op de brink een grote markt wordt gehouden. We vertellen de dames dat we hier zijn gekomen om te wandelen want ze kijken verlekkerd naar de uitgestalde waren.

We verlaten Annen oostwaarts en lopen nog een stukje door een klein bos dat enige beschutting tegen de steeds feller schijnende zon biedt.

Daarna lopen we richting Annermoeras via een rechte weg. Dit landschap zag er ooit heel wat ruiger uit maar de mens heeft de ooit veel bredere rivier de Hunze gekanaliseerd en dijken aangelegd.

We lopen op een gegeven moment langs zo'n dijk met de Hunze zachtstromend aan onze rechterkant. De dijk zorgt ervoor dat het kleine beetje koelte dat er staat tegengehouden wordt waardoor de wandeling toch wat "sappig" wordt.... Shirts en jasjes worden tot hoofddeksel getransformeerd.
Het Hunzedal wordt door Het Drentsch Landschap weer in oude luister hersteld waardoor de natuurlijke trekken weer terugkomen.

Na een bruggetje (in Groningen heet zoiets een "hoogholtje") gepasserd te zijn wordt er even in de schaduw van een bomenrij verkoeling gezocht.

Hierna lopen we langs de andere oever naar Spijkerboor waar we bij café "het Keerpunt" op het terras neerploffen.

Carst krijgt hier een bak water maar heeft onderweg blijkbaar al genoeg gehad want hij is snel klaar.
Als we wat zijn bijgekomen vervolgen we onze weg. Voor de brug slaan we linksaf en lopen weer langs de Hunze waar inmiddels steeds meer kano's verschijnen.

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

We komen een meneer tegen, net op het moment dat we een soort vlot zien liggen. Hij maakt ons duidelijk dat er verderop weer zo'n vlot ligt zodat degenen die oversteken ook weer terug kunnen komen. De dapperen onder ons proberen het en halen droog de overkant; de angsthazen (of zijn ze juist slim?) lopen de oorspronkelijke route uit. Veel verder dan we dachten is er weer een pontje en komen we weer bij elkaar. Samen lopen we naar het eindpunt bij Breeland en zien meerdere groepen bezig met "Boerengolf". Er wordt een boel georganiseerd hier.

Dit was een leuke wandeling door een historisch gebied.

 

 

Deze wandeling staat beschreven in het Dagblad van het Noorden van vrijdag 11 juli 2008.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Bekijk iwandeling Annen-Spijkerboor vv in Google Maps