Korte wandeling rond Annen
"Kleintje Kniphorst".

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de wandeling

Lengte van de wandeling: 6,6 km

We beginnen de wandeling op de Brink in Annen.
De auto kunnen we parkeren voor eetcafé "De Grutter" dat op dat moment nog gesloten is.
Het eerste deel van de wandeling gaat via de Zuidlaarderweg.

Op no 102 vindt u de horecagelegenheid De Anner Oele. De Annenaren worden  van oudsher oelen genoemd. Ook in de dorpsvlag staat de uil afgebeeld. Of de Annenaren zo heten omdat ze uilskuikens waren of nachtuilen of juist wijze uilen heeft de geschiedenis nog niet onthuld. We gaan natuurlijk uit van het laatste. 

Deze ponys stonden wat argwanend naar ons te kijken; nee we hebben ze niet gekocht.
Bij de rotonde houden we links aan en verlaten de dorpskom.

Het pad naar het fietstunneltje onder de N 34 loopt dwars door de denkbeeldige "hals" van Spin-An, de mythologische figuur die in het Anner koren woont. Volgens de heer J E Musch kun je de contouren zien van een spinnende vrouwenfiguur in het reliëf van het landschap rondom Annen. Alle kinderen in de omgeving weten dat je nooit het koren in moet lopen, want dan word je gepakt en zelfs opgegeten door Spin-An. Ze wordt ook gezien als degene die de draden van je leven spint en zo je lot bepaalt.

We komen nu in het Kniphorstbos. De naam Kniphorst komt van een invloedrijke familie die in de 19e eeuw hier veel bezittingen had en een groot deel van dit bos heeft aangeplant.
In dit gebied liggen nog 2 hunebedden en meer dan 40 grafheuvels, ook tumuli genoemd.

Deze markante grafheuvel heet al sinds het jaar 1332 de Galgenberg. De zwerfkei op de heuvel is een markesteen, een grensmarkering (driemarkenpunt) van de boermarken van de dorpen Anloo, Zuidlaren en Schipborg. De boermarkegrens met Annen ligt er maar ongeveer 100 meter vandaan. Diverse grensconflicten hebben zich hier in vroegere jaren afgespeeld.
Het paadje verderop vertoont een hobbelig verloop. Dit komt omdat u hier dwars over en door de oude karrensporen van het traject Groningen-Coevorden wandelt. Al vanaf de prehistorie was dit de doorgaande route noord-zuid en na het ontstaan van de stad Groningen in de vroege middeleeuwen werd het verkeer steeds intensiever.

Van 1938 tot 2006 was het gebied militair oefenterrein.
De bordjes die dat aangeven staan er nog; Maar die zien we pas aan het einde...ook dat de hond aan de lijn moet maar bij het begin van de wandeling hebben we bordjes die dat aan zouden moeten geven niet gezien.

Hierna verlaten we het bos, kruisen de weg Zuidlaren-Emmen en komen na een kilometer langs dit mooie pand en even later weer bij eetcafé "De Grutter" dat nu wel open is en waar we een lekker kopje koffie nuttigen.

 

 

 

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Een korte wandeling die we van de website van de Historische Vereninging Annen geplukt hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

 

Wandelhoofdmenu

 

 

 

bekijk de wandeling in Google Maps