Wandeling rond Amen

 

Bekijk de wandeling in Google Maps

Klik op een marker om een kleine impressie te zien.
Klik dan op de kleine foto om een grotere foto te zien.

Bekijk meer foto's
Download route-en trackbestanden (zip file)

Verslag van de Wandeling

Lengte van de wandeling: 14,4 km

We dolen eerst even rond op de parkeerplaats van het herinneringscentrum want de GPS heeft nogal wat moeite om het satellietsignaal op te pikken.
Als dat dan is gelukt lopen we over een klinkerpad tot we bij een steen komen; een bijzondere steen met erop de eerste strofe van een gedicht van Jan Campert: Achttien Doden....
Daarna doorkruisen we het wat zompige Hingsteveen en slaan bij een ven linksaf en komen na verloop van tijd bij de hoofdweg naar Amen.
De oudste vermelding van van Amen is in 944. In de dertiende eeuw werd de buurtschap een boermarke, samen met Ekehaar had Amen omstreeks 1300 vijf waardelen (eenheid voor een aandeel in een boermarke). . Tot de dag van vandaag is Amen een kleine buurtschap gebleven.

In Amen is het bruin café "de Amer". Daar heeft de tijd even stil gestaan want het ademt de sfeer van vroeger. Het blijkt een muziekcafé te zijn waar geregeld allerhande concerten worden gegeven. Sinds 1991 biedt Café de Amer een platform voor culturele manifestaties, waaronder optredens van Harry Muskee, Daniël Lohues en diverse andere musici.
We nemen er een kop koffie en de vriendelijke bediening vraagt of de hond ook een bak water moet. Nou, dat wil Carst wel!

Met enige tegenzin verlaten we de gelagkamer waar je bijna ogen tekort komt en gaan weer op weg.

Katja paait nog even wat paarden met een suikerklontje (ze komen ook altijd direkt op haar af!) en we lopen verder op het fietspad langs de Amerweg.

De wandeling gaat verder langs de "Weg voor de Binnenvelden".
Het grootste deel van de wandeling gaat over asfalt en verharde wegen en dat is na de stevige regenval van de nacht ervoor niet verkeerd.
We durven het door die vele regenval niet aan om van de gebaande paden af te wijken maar als het zomer is, is het misschien de moeite waard om vanaf het fietspad eens linksaf te slaan. Dan kom je nl. langs het schouwpad van het Amerdiep.
We passeren de steen van Dove Wander.
Volgens Wikipedia: De overlevering wil dat de markegenoten het niet eens konden worden waar de grens liep. Dus vroegen ze Wander, die doof was en dus geen leugens kon horen, of hij het wist. Maar men had zand uit Zwiggelte in zijn schoenen gedaan. Toen men hem vroeg op welke grond hij stond, zei hij dat het die van Zwiggelte was. De grenssteen is op die plek geplaatst en draagt nog steeds zijn naam. Zo komt het dat de steen zo dicht bij Hooghalen staat.

Langzamerhand belanden we in het voormalig Kamp Westerbork.
We passeren het bekende monument met de spoorrails.
Kijk hier voor meer details over het kamp.
Midden in het voormalig kamp is een maquette geplaatst waar je de omvang goed kan zien.

Langs de rand van het kamp staan veertien telescopen opgesteld die behoren bij het Radio Observatorium Westerbork (WSRT). Tien telescopen staan op een vaste plek, de vier aan de oostkant zijn verrijdbaar op rails.
Door de radiogolven van de afzonderlijke schotels met elkaar te laten interfereren kan een telescoop met een diameter van 2,7 kilometer worden nagebootst. Zo kunnen afbeeldingen gemaakt worden van radiobronnen, bijvoorbeeld sterrenstelsels. De WSRT is in 1970 in gebruik genomen.
Aan educatie wordt veel gedaan: langs de paden staan allerlei maquettes en wetenswaardigeheden over het heelal.

Moe maar voldaan bereiken we de parkeerplaats.

 

Verslagje van de wandeling
klik op de foto's voor een vergroting

 

 

 

Een wandeling die we van GPStracks geplukt hebben en die ons rond het plaatsje Amen voert , met als startpunt het voormalig kamp Westerbork. We hebben de wandeling blijkbaar in tegengestelde richting gelopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar begin van de pagina

Wandelhoofdmenu

 

 

 

Bekijk in Google Maps